Fredag

image36
Fredagar är nog den dagen som jag mest saknar en moské. Man kan nästan säga att fredagar är för en muslim vad en söndag är för en kristen eller jude. Jag tyckte att min idé om en ismoské här i Storuman var jättebra (typ liknande ishotellet i Jokmokk - tänk vad det skulle kunna locka turister! Världens första moské byggd av is :), Hamed var inte lika imponerad.
Moskéerna är ofta överfulla på fredagar och det är en sådan fin känsla att be tillsammans med så många andra samtidigt. Jag brukar nästan alltid gråta av glädje när jag står i en stor församling om ber.

Lite info om fredagsbönen - från sidan Islamguiden.com
Fredag är dagen för den obligatoriska samlingsbönen för alla manliga muslimerm, för kvinnor är det valfritt.

När man gör sig i ordning för Jum'abönen, bör man ta sig en dusch eller ett bad på morgonen, sätta på sig rena kläder och avstå från att äta mat som ger dålig andedräkt, såsom lök eller vitlök. 
Fredagsbönen utförs just efter att solen passerat sin högsta punkt. Jum'a-bönen leds, som alla andra samlingsböner, av en imam (ledare), och föregås av en predikan (khutba) av imamen, som leder bönen. Predikan är en del av dyrkandet och under den ska ingen prata eller göra någonting, förutom att koncentrera sig helt på talaren. Predikan består av två delar med en kort paus emellan. Aktuella frågor, muslimers problem (lokala eller universella), kommentarer eller förklaringar av delar ur Koranen eller religiösa bruk, brukar vara vanliga ämnen i predikan.  En predikan ska börja och sluta med lovprisning av Gud, välsignelser över Profeten Muhammad (saw) , och en bön för alla muslimer.


Likheten med söndagarna är inte så stor. Grunden för sabbaten (i judendomen och kristendomen) har uppkommit ur föreställningen att Gud, Skaparen, "vilade" på den sjunde dagen, efter sex dagars "arbete" med att fullborda himlarna och jorden. Därför ska också människan vila, av aktning och vördnad för Skaparens "Vila" (se Exodus 20:8-1 1). Denna föreställning strider fundamentalt mot Islams läror. Gud den Allsmäktige blir inte trött och fordrar ingen vila från sitt "arbete". Det finns ingen sabbat i den meningen i Islam. Muslimerna kan sköta sina vanliga affärer före och efter fredagsbönen. Gud säger i Koranen:

"TROENDE! När böneutroparen kallar till fredagsbönen, lämna då handel och köpenskap och skynda er dit där Guds namn åkallas; detta är för er det bästa - om ni kunde veta [det]!. Och när bönen är slut skall var och en gå tillbaka till sitt för att söka det som Gud i Sin godhet [beviljar hononm]. Och bevara alltid Gud i minnet, för att det skall gå er väl i händer." (Koranen 62:9-10)
image35

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0