ny vecka...

Ja, nästan en ny vecka, den började ju igår, men har liksom inte hunnit med. I helgen var min kära broder hemma och vi var ute och sköt pistol, det var riktigt kul, jag känner mig ungefär lika cool som James Bond.  Annars så är det ju egentligen höstlov (för eleverna!), så det är lungt och skönt på skolan. Vi har en massa möten och man kan lätt bli trött i hjärnan, försöker att bry mig om vad de säger, men allt känns så långt borta, jag har liksom redan kopplat bort skolan - jag slutar ju snart... hihi. Tänk ändå att förlossningen är beräknad om bara 6 veckor, om Gud vill. Det börjar vara riktigt spännande. Och tungt också för den delen. Jag trodde att jag skulle kunna hålla mig i lite bättre form den här gången, men men, önsketänkande. Huvudsaken att man mår bra, får man ju försöka att intyga sig :).

Men imorgon så får jag lov och vi åker till Botsmark och vi får besök av Naimas kära kusiner, det blir ju kul för henne... själv så kan jag lätt bli lite uttråkad efter några dagar därborta. Det blir mycket fokus på vad man ska laga för mat och om man kan baka något osv. Men jag tänker utnyttja tillfället och glida till Umeå på fredag för att be i mosken, träffa lite systrar och bara ta det lungt.

Jag brukar försöka läsa nyheterna varje morgon på nätet för att hålla mig lite informerad, men går man på aftonbladets hemsida så kan man ju få en chock... är det någon som egentligen har reflekterat över vad de skriver om? Jag tycker det är skandal!
Ett urval från dagens rubriker:
 "Lättklädd Halloweenfest i playboyhuset"  "Strandsnygg till jul"  "Kängurujakt i Danmark"  "De får inte bo ihop - om Prins Karl Philip och hans flickvän"  "I mitt badrumsskåp"...
Jag vill nästan gråta...  tänk så mycket som händer ute i världen och titta vad media väljer att fokusera på!!! Vidrigt!

Nej, nu ska jag koncentrera mig på jobbet.


sloja...

Finns det nagot sa debatterat inom islam (eller utom, eller hur man nu ska saga det) som den kara huvudbodnaden - slojan? Ja, det kanske skulle vara kvinnofortryck, men ofta sa tycker folk att de ar synonyma med varandra, konstigt nog. Jag brukar alltid fa en massa intressanta fragor nar jag har nya elever i skolan, men konstigt nog sa ar det oftast (nastan alltid)...
"Ar det inte varmt med den dar grejen pa huvudet?" "Vilken farg har du pa haret?"
eller "Vad skulle handa om vi rakade se ditt har, eller om du rakade ta av dig den?"
- Det ar nog inte manga som reflekterar over att de flesta muslimer lever i varma lander och kvinnorna dar har sloja och att man faktiskt kan kla bort varmen. Vi svenskar har ju for vana att slanga av oss alla klader nar det blir nagra plusgrader ute. Titta bara pa hur folk klar sig i oknen med turbaner och allt! Skulle de springa i shorts och linne skulle de nog brinna upp.

Ja, man kan ju diskutera detta med slojan pa ett djupare plan, varfor vi bar den, vad vi muslimer tror pa och sadana viktiga saker, men oftast ar inte sa manga intresserade av detta - utan mer "Ar du tvingad att bara sloja?". Jag vet inte hur manga ganger jag maste upprepa att inom islam och religion bor det inte finnas nagra tvang, for hur kan man da saga att det handlar om tro, det ar ju nagot man kanner inombords, ingen kan ju tvinga dig att tro nagot annat an det du verkligen kanner ar ratt.

Jag beundrar alla starka muslimska kvinnor som verkligen vagar sta upp for sin tro och visar sig stolta over att vara muslimer! Jag kan saga att det inte alltid ar sa latt, de sager att vi ar fortryckta, men vem ar det egentligen som fortrycker nar vi inte kan fa ett jobb pga slojan, eller bara alla blickar...
Laste en intressant artikel pa aftonbladet om detta amne, vard att lasas!
Det finns mycket att diskutera om kring detta amne, min hjarna ar for trott for att arbeta just nu, men aterkommer nagon annan gang. Jag ar i alla fall stolt over min sjal och over att vara muslim, tack gode Gud for det! Tack for att jag slipper tvang av nagot slag. Tack for allt fint i mitt liv, min familj, mina vanner, att vi ar friska och sa manga andra saker... framst av allt sa tackar jag for att jag far vara muslim!

Naima somnade i soffan hos mig (saaaa mysigt) redan halv atta, varsta lyxen... och sa har jag proppat i mig kanske sammanlagt 10 morotter och nastan en hel chipspase med dip. Magen borjar kannas ganska stor och det kanns att jag har gatt upp ett visst antal kilon... suck. Benen orkar snart inte bara upp mig :) Men det hor ju liksom till. C'est la vie...
Godnatt


Lemon curd

Mmm. Det ar ar sa gott med lemon curd; och dessutom enkelt att gora. Jag kan bara sitta och ata den som den ar, men det ar gott pa skorpor, tartor och blandat i desserter. (Det finns sakert en massa andra satt att anvanda den pa). Har kommer ett recept fran Icas Buffe, har sjalv inte testat just det har receptet, men det ar likt den jag brukar gora. Maste aka och handla citroner imorgon (har dessutom sett att finns ekologiska citroner i Storuman!!)

2 citroner
2 äggulor
1 ägg
2 dl socker
vatten
100 g smör


 

Gör så här
Tvätta citroner. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa äggulor, ägg och socker några minuter i en skål. Ställ skålen i vattenbad (kastrull med hett vatten) och tillsätt citronskal och -juice. Rör tills krämen tjocknat, ca 15 minuter. Skär smör i bitar. Klicka i dem under omrörning tills det smält. Låt svalna. Förvara i kylskåp.

citron


...

Det ar ganska harligt med lordagar. Vi har stadat och bakat och promenerat. Det foll lite sno nyss men den har redan forsvunnit och vi sitter och myser med mormor och morfar framfor brasan. Och sa hittade jag just Arlas hemsida med en massa recept. Det kan alltsa inte bli sa mycket battre. Forutom att Hamed skulle vara har forstas... men man kan ju inte fa allt. Han langtar nog en del ocksa. Det kanns som att allt ar sa spannande har framover med babisen och allt. Det ar kanske det har med morkret som kanns lite tungt och nu helst nar vi ska stalla om klockan inatt. Enligt tradition sa ar det bra att fasta 6 dagar efter manaden Ramadan och jag har inte gjort det annu, men det lar ju inte bli sa svart, inchallah, nar solen gar ner redan innan 16.00.


 Mer lyckobilder. Mina tva favoriter. Har var Naima bara ett ar och hade just lart sig ga!Tank att det kan vara sa roligt att bygga en koja.
 Morotsskord i Botsmark en harlig hostdag.
 Sol och bad pa maldiverna. Mycket glass blev det... till Naimas (och min) lycka!
 En stor kontrast till forra bilden, men ocksa sa harligt och vackert. Solen haller just pa att ga ned och vi var pa vag hem fran en lang och frisk promenad ute pa isen med Naima i sparkladan.

Lycka...

Tank anda sadan tur vi har, att vi far vara lyckliga ibland. Man kan ju anda inte ga omkring och vara lycklig hela tiden, det skulle ju inte fungera. Men man kan ju anda ha nagon slags tillfredsstallelse hela tiden, kanna sig trygg inombords... det ar ju en lycka. Det ar en sak jag kanner islam har hjalpt mig mycket med, att hitta den har tryggheten och lyckan inombords, alhamdulillah! Det ar jag sa otroligt glad over och tacksam. Sedan finns det stunder man kanner sig narmare Gud och mer tillfreds an andra. Jag kanner ofta den har narheten till Gud ute i naturen, jag tror manga haller med mig. Muslimer ber ju fem ganger om dagen och det ar sa harligt att fa det har avbrottet i vardagen och rutinerna, jobbet, ja vad an du haller pa med sa maste du liksom stanna upp och tanka efter, det finns nagot storre. Jag kanner ofta en san fred inombords nar jag ber. Sma barn vill ju forstas gora som foraldrarna :) har kommer ett litet kort pa Naima som ar valdigt serios nar hon ber. Ibland sa berattar mina foraldrar, som tar hand om Naima under dagarna, att hon gar in i ett rum och borjar be, bara sadar utanvidare. Det skulle ju vara intressant att veta vad hon tanker nar hon gor detta :) Sma barn harmar ju allt, det ar bast att vara forsiktig med hur man sjalv handlar.
       
Har ar en stund av lycka, vi var ute pa skidtur. Det var 30 minus, burr.Nu nar vintern och morkret kommer mer och mer sa langtar jag tillbaka till dessa harliga ode strander med det klarbla vattnet.
 Det har var en sadan fin bild av en man som ber, att be ute i naturen ar en sadan harlig upplevelse, man kanner sig extra nara Gud.

Min dator tar sadan tid pa sig att ladda bilder, hade tankt att lagga upp lite fler med det far bli en annan gang. Ha en trevlig fredagkvall. For oss blir det mys med familjen. Har till och med unnat mig lite godis... Mmm. Fast chokladglass skulle ha varit annu battre!! Hemglassbilen har borjat med Movenpickglass och deras chokladglass ar den godaste jag nansin smakat, dyr men det ar den vard...
Kram pa er

Bröd och ekologi

Så fantastiskt, bröd har ju liksom alltid funnits. I alla tider, i alla kulturer, i alla former. Hittade en sådan fin blogg om bröd, måste testa så fort jag kan!
Bröd är så levande och så mycket kärlek, tänk bara på doften av nybakat bröd... det är så synd att vi inte riktigt har samma brödkultur som i Frankrike där det finns bagerier runt varje hörn. Men tyvärr så kommer det äkta hantverket bort mer och mer när snabbmatskedjorna kör sina "bakat i butik"-frysta bröd. (Finns tyvärr också mycket av i bagettens hemstad!).  Visst kan det vara gott, men äkta vara går ju inte att jämföra med. Tyvärr är det som alla saker som känns "äkta" - det börjar liksom komma bort, tänk all konsumtion, allt som slängs och hur mycket som vi egentligen handlar och handlar och det tar aldrig slut. Man kan ju bli upprörd för mindre.

Själv så tycker jag att det är viktigt att främja äkta varor, sånt som kanske är lite dyrare, ekologiskt och närproducerat, men även är bättre kvalitet. (Problemet blir att det inte varit så vanligt tidigare med ekologiska varor i Storuman så när jag ser det nu måste jag liksom bara köpa bara för att det finns! Men det är väldigt positivt att det börjar finnas mer)
Så jag uppmanar er - köp ekologiskt! Man behöver ju inte köpa allt, men vissa basvaror kan man ju köpa in, kanske bara en grej åt gången - en påse mjöl - lite socker - ett smörpaket... sedan har man helt plötsligt hela skafferiet fullt av härliga grejer... Det finns till och med en ekokalkyl för att kolla priserna! Men det känns i alla fall mycket bättre i hjärtat när man handlar ekologiskt. (Nabil, en vän från Paris handlar allt eko och ville att vi tillsammans skulle öppna en ekobutik med muslimskt tema :) Vad tror ni? Kanske en framtidsplan :)

maten som får dig snygg och smart...

haha. Ja, man kan inte annat än skratta, det låter ju väldans bra, tänk om det vore så enkelt!

Tittar på Tastelines hemsida och hittade några intressanta recept. Havrebaguetterna verkade inte så tokiga, det var i alla fall vackra bilder.
Tyckte att den indiska grytan såg så vacker ut, måste nästan göra den någon dag. Det funkar nog utan kyckling, men man kanske kan testa qornbitar istället, det skulle nog funka och med grönsaksbuljong.

morgontrött...

ojoj, att man kan vara så trött på morgonen. Det känns som att alla delar av kroppen är döda, som att man aldrig ska kunna vakna till liv igen... det är så mörkt på morgonen nu och det gör det ju inte speciellt mycket lättare. När jag ska vända  på mig i sängen så känner jag mig som en val åsså är man alldeles tätt i näsan.
Fast på nåt konstigt sätt så försvinner det efter ett tag och man glömmer så lätt, tänk vilken tur. Det är samma sak som smärtan vid förlossningen, att man kan glömma sånt?

Idag blir det hemmagjord pizza till lunch med veckosallad, och så lyxade jag till det och tog keso med blåbär och socker till efterrätt!!! Mmm.

Måste jobba... kram

arbete och bäbissparkar...

Jag tror att min lilla bäbis är helt vild, den sparkar hela tiden. Det är nästan så att jag blir lite störd av det och ibland så känns det så roligt när den lilla krabaten får hicka. Alla på jobbet börjar fråga hur länge det är kvar innan den ska komma och allt börjar kännas lite nervöst nu... det gör ju faktiskt ganska ont att föda... men på nåt fantastiskt sätt så är ju alla här på jorden födda. SubhanAllah!

Jag vet inte om det stämmer men läste att man kan bli lite mer förvirrad nu i slutet av graviditeten, pga hormonerna, det låter ju lite roligt, men så känner jag mig i alla fall. Känns som att jag inte har koll på något, elever hit och dit och möten och allt liksom samlas ihop i en stor hög... den stora högen kommer att falla en dag, gissar jag, om jag inte börjar sortera och arbeta igenom grejerna. Nog om sånt tråkigt, måste kolla lite recept för att få inspiration till ikväll... nån som har nåt bra tips?

Fred med er

Visdomsord ur hadither...

Var medveten om Guds närvaro och du kommer att finna Honom framför dig. Lär känna Gud i medgång, så kommer Han att känna dig i motgång. Inse att det som gick dig förbi inte var ämnat för dig och att allt det som redan skett var ämnat för dig. Och inse att segern kommer genom tålamod, befrielsen genom plågan och lättnaden genom motgången.


Guds budbärare! Berätta något om islam, som jag inte kan få veta av någon annan. Han svarade: Säg "Jag tror på Gud" - och var därefter uppriktig.


Wabisa ibn Ma'bad berättade:
Jag besökte Guds sändebud och han sade: "Har du kommit för att fråga om rättfärdighet?" Jag svarade ja. Han sade: "Rådfråga ditt hjärta. Rättfärdighet är sådant som ger själen lugn och hjärtat frid. Missgärningar är sådant som får själen att vackla och som vandrar fram och tillbaka i bröstet trots att folk om och om igen försäkrat (att gärningen är tillåten)."


Gud har skrivit ner de goda gärningarna och de dåliga. Han fortsatte: Den som haft för avsikt att utföra en god gärning men inte utfört den, kommer att få den registrerad som en utförd god gärning. Om gärningen också utförs, kommer Gud att registrera den tiofalt eller ända upp till sjuhundrafalt. Den som haft för avsikt att utföra en dålig gärning men sedan inte utfört den, får den registrerad som en utförd god gärning. Om gärningen också utförs, kommer Gud att registrera den som en utförd dålig gärning.


Gud allsmäktig har sagt: "Adams son, så länge som du anropar Mig och frågar efter Mig ska Jag förlåta dig för det du gjort utan att det besvärar Mig."
"Adams son, om så dina synder nådde ända upp till molnen på himlen och du bad Mig om förlåtelse så skulle Jag förlåta dig."
"Adams son, om du kom till Mig med synder nästan lika stora som hela jorden, och ställde dig framför Mig och vittnade om att Jag inte har någon like så skulle Jag ge dig lika stor förlåtelse."

smarrigt brod...

Morotsbrod, det verkar riktigt gott. Har testat ett tidigare men det blev inte sa lyckat. Har gjort med rodbetor och det blev gott... och valdigt rosa. Maste baka det har nagon dag.

Det blir nog pasta med linssas till middag ikvall. Kopte hem en massa pasta pa Ica nar jag till min stora forvaning upptackte Hameds favvopasta "De checco" - i Storuman!!! Han brukar kopa den i sma specialbutiker for pasta i Paris... gissa om han kommer att bli forvanad.
 Hade mycket vitkal hemma och testade gora en cole slaw, det var lyckat, Naima alskade den. (Den skulle passa pa en riktigt smarrig veg burgare).
Borjar som vanligt att vara hungrig... igen...

islam och varfor jag blev muslim...

Det har ar ett amne jag skulle kunna skriva om i flera timmar, mitt allra karaste amne... Islam.

Det finns sa mycket att skriva om att jag inte riktigt vet var jag ska borja. Men jag tar det kanske fran borjan, nar jag kom i kontakt med denna underbara religion. Jag kan saga att jag tidigare kallade mig ateist och absolut inte trodde pa nagon hogre makt (forutom nar jag var radd for att nagot daligt skulle handa, da bad jag konstigt nog till Gud). Jag tyckte att det inte fanns nagra "bevis" pa att Gud fanns och hade ofta diskussioner med mina kara klasskamrater.

Ialla fall... sa traffade jag en van som tipsade mig att lasa Koranen, han tyckte att den var jatteintressant och pratade mycket om islam. Jag vagade inte riktigt erkanna for min van att jag inte visste sa mycket om islam och koranen, men tyckte att det lat intressant. Det var sommaren 2003 och pa hosten sa akte jag ivag for att studera i Paris. Jag kan inte riktigt saga att det var den ljusaste perioden av mitt liv, jag kande mig ratt sa nere och forlorad pa nat satt. Jag tankte iaf att jag skulle ta och lasa den har Koranen, det kanske fanns nat intressant kapitel om deprimerade utlandsstudenter och nagra bra losningar.

Jag akte redan forsta veckan ned pa en jattemysig bokaffar vid Seine som heter Shakespear & Co, som endast hade engelsksprakiga bocker (jag kunde ju inte manga ord pa franska) och kopte en valdigt fin Koran med utvalda kapitel. Jag laste och laste och skrev ned saker jag fann trost i och en dag skrev min van (som hade tipsat mig om koranen) ett mail med rubriken "Gud ar storre". Nar jag laste det fick jag nastan rysningar i kroppen, det var sa harligt att lasa denna mening sa jag skrev den overallt, sa att jag skulle paminnas av det... det maste ju faktiskt finnas nagot storre!! Tiden gick och jag fortsatte att leva vidare och soka efter en mening med livet... fast jag nog inte insag att det var just det som jag gjorde.

Sa en kvall, efter en konsert med mitt davarande favoritband Looptroop, traffade jag en underbar man... som nu ar min alldeles egen. Vi pratade hela natten och det kanns som alla andra natter darefter ocksa(jag sov pa skolan under lektionerna, tragiskt), vi promenerade och diskuterade och ganska snabbt fragade han om vi skulle gifta oss. Jag blev nog lite paff och forvanad iborjan, men han forklarade att skulle vi ha en relation sa ville han gifta sig med mig eller sa var det lika bra att skippa allt, seriost eller ingenting. Och sjalvklart sa ville jag ha nagot seriost och accepterade att det var viktigt for honom, sa efter en manad gifte vi oss hemma i hans hus med en imam och nagra vanner. Jag ler nar jag tanker pa det :) Min kara man... Alhamdulillah.

Vi diskuterade en del religion under tiden innan giftemalet, besokte stora mosken i Paris och traffade en del andra muslimer. Jag kande att jag ville veta mer om islam och vad det innebar att vara muslim. Jag forsokte fraga Hamed om en del saker, men han var sa noga med att jag skulle soka svaren sjalv och att han inte skulle propsa pa mig nagot, sa tji fick jag. Samma dag som vart brollop fragade nagra vanner vad jag trodde - Finns det endast en Gud? Och jag svarade "Ja, det tror jag" -Tror du att Muhammed var Guds profet och sandebud? -"Ja, det tror jag"... -Grattis, sa de, da ar du muslim. Och sa enkelt var det. Jag kopte alla bocker jag kunde, laste pa internet, fragade alla jag kande och ville veta allt om islam. Hamed var ganska orolig och fragade om jag var saker pa att jag ville vara muslim, folk skulle sakert tro att han hade tvingat mig och sa tror jag inte att han innerst inne forstod att jag var serios, att jag bara gjorde det for att han skulle bli glad.

Det var i maj 2004, och jag har inte angrat en dag att jag blivit muslim. Jag ar sa otroligt tacksam att jag har fatt den chansen och varje dag nar jag laser om islam och laser Koranen sa inser jag hur ratt det ar, alhamdulillah. Tack Allah (som Naima brukar saga). (For de som inte vet sa ar Allah det arabiska ordet for Gud - sa aven kristna som pratar arabiska sager Allah!)

Ja, den kan man ju skriva hur mycket som helst kring islam och grunderna och en massa massa annat, men jag far ta det lite i taget. Stall garna fragor om det ar nat ni undrar.

Ha en god eftermiddag.

Saker Nanna gillar...



Fika ute i skogen med mormor o morfar. Fiska. Busa med kusinerna. Baka. Assa saklart en massa andra saker. Men visst maste det vara ratt harligt att vara barn?

Sondagsmat

Hosten ar saaa harlig nar det ar fint vader. Var ute pa promenad med hela familjen och man blir sa fylld av frisk luft och nar man kommer in sa blir man lagomt rosig pa kindern. Assa ar det sondag, en dag for att baka eller laga mat lange... en dag for mys, men ocksa en dag for angest att veckan borjar igen. Har en hel hog med glosbocker som ska rattas, men det far bli ikvall.

Nagot jag skulle kunna tanka mig att gora idag ar att laga en harlig vegetarisk gryta med bonor som far langkoka och under tiden sa bakar man ett harligt gott brod. Varfor inte baguetter? Mmm, som man kan doppa i grytan. Ska ge er ett bra recept pa baguetter sedan, behover egentligen inte arbetas sa mycket utan det tar bara lite tid for det att jasa. Pa Saras kok (Svts hemsida) finns en smarrig veg gryta som jag ska prova nan gang. Fast det blir palt idag. Horde att det fanns nat liknande i Algeriet, kokta potatisbollar typ, horde det av min svager, men undra vad de ater till? Hjortronsylt och smor ar helt klart min favvo.

Annars bra tips for en harlig sondagsmiddag - Lax i ugnen och nan harlig pasta med spenatsas eller gronsakswok. Assa saklart en sallad med massa gront i och solroskarnor. Mmm. Ja, jag borjar nog att vara ratt sa hungrig.

Bloggsjukan...

Finns det nagon annan som har hort talas om den? Jag tror jag har blivit drabbad. Jag kunde inte sova igar efter att jag hade fixat min blogg, helt sjukt. Jag lag bara och tankte pa hur jag skulle formulera olika meningar och tillslut var det som att jag skrev alla tankar, satte ut punkter och kommatecken och parenteser i huvudet. Ganska storande. Jag vaknade flera ganger under natten och tankte ut vilka lankar jag skulle lagga ut och vilka kort och vilka recept och sa vidare. Naima lag och vred och vande pa sig och ville helst ligga PA mig. Nu sa har i slutet av graviditeten sa kanner man sig inte heller sa himla smidig och nasan ar alldeles tappt. Fast sa farligt ar det ju faktiskt inte. Jag hoppas att man kanske far sova nagongang nar ens barn har blivit storre... fast det ar nog ingen garanti... om man inte har superskotsamma barn... och vem kan garantera det... ?

Vad ska detta bli?

Spannande, jag har tom dromt om att skaffa en blogg. Tankte att da var det val kanske dags. Hade val tankt att skriva lite om mat, islam och allmant om livet. Vi far se vad det blir.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0