Nya år

Imorgon så blir det nytt år här i Sverige, om åtta dagar så blir det nytt år i den muslimska världen - år 1429!  Många frågar mig hur jag räknar och jag skulle tycka att det var ganska svårt om jag gick omkring här och sa till alla att "Nej, det är inte år 2007, det är 1428!" Det skulle ju liksom inte funka. Men jag försöker ju liksom att hålla koll ändå: Drömmen är ju en dag att få flytta till en muslimskt land, inchallah, där man räknar så och hör böneuppropen, där det är en del av vardagen att be, fasta och prata om Gud, där ingen tittar snett på en för att man bär slöja eller att min man ser ut som en terrorist (för folk kan ju faktiskt bli lite rädda!) - binillah.

Men visst blir man lite nostalgisk såhär när alla pratar om året som gått och nyfiken på vad som ska hända det kommande året. Men det är ju ändå konstigt, i förrgår var det ju ett år sedan det var den 30:e december 2006, det är ju liksom ett år sedan varje dag och det är kontigt att det skulle vara något speciellt just idag, men man blir ju påverkad ändå, det handlar väl om traditioner, titta på grevinnan och betjänten, lyssna på "Ring klocka ring"... fast i vår familj vet jag inte riktigt om vi har några andra traditioner.

Just nu sitter en liten trött tjej i min famn och kramas. Lillebror snusar. Det värmer så varmt och skönt från brasan: Det känns bra. Jag har hopp inför framtiden, allt kommer att ordna sig: Mjuka kuddar och mysiga barn, finns det något härligare?
Kram på er alla


Snygga taltklader till mammor efter forlossning sokes

Jag har suttit nu i nastan en timme och bara tittat pa en massa barnklader pa olika sidor, det finns sa sjukt mycket. Jag blev nastan yr i huvudet av alla monster pa krokodiler och apor och allt mojligt, kom nog fram till att min favorit ar polarn o pyret, men det finns mycket snyggt. (De flesta kedjor har ju borjat med ekoklader, det ar schysst!)
Kanns anda som att jag slosat bort en timme. Onodigt. Fast vet inte riktigt nat annat vettigt jag skulle gjort just nu, kanner mig lagomt trott. Fast varan lilla och varan stora babis sover bra om natterna, de har arvt sina foraldrar sjusovarna kanske :). Fast jag vagar inte riktigt hoppas att det ska halla i sig, jag vantar pa den stora smallen, det har gallskriket som bara gor en galen och du vet tillslut inte var du ska ta vagen och du bara har lust att stoppa huvudet i toaletten - ja, just det... for visst kommer det nagon gang, det hor ju liksom till.

I slutet av graviditeten tyckte jag att det var otroligt svart att hitta nagot snyggt att satta pa sig, kandes mer som att jag fick ga omkring i ett talt for att vara bekvam. Jag tycker nastan att det ar svarare nu nar jag liksom inte langre har en ursakt att ga omkring i mina talt! (Min kara brorsdotter fragade mig om jag hade en till babis i magen nar hon sag mig efter forlossningen!) Grejen ar ocksa att fa nagot som inte sitter at for mycket pa overdelen (med alla inlagg och koppar och vadd...) Men jag ska absolut inte klaga, vi ar friska och jag ar oerhort glad att jag kan amma.

Har inte mycket vettigt att skriva, har kommer lite onodig info om ni vill veta
- elementet i vart sovrum har gatt sonder och det ar kaaaallt
- vi har bakat croissanter idag, inte sa lyckade, men atbara
- croissant betyder halvmane pa franska (darav namnet!)
- mandlar uppstekta med sweet chilisas och sedan rostade i ugnen ar jattegott
- Naima ar en valdigt snall storasyster, fast hon "rakade" kasta en boll i huvudet pa Yusef idag... hm
- skulle garna vilja aka till Malaysia just nu
- en orkidee ar inte lika vacker utan sina blommor, min halller just nu pa att tappa sina...
- har inte ens nagot ovettigt att skriva langre sa nu ar det nog dags for sangen! godnatt


Företag familjen

Ja visst är det så? Som att ha ett litet företag, arbete, ekonomi och planering: Företaget familjen Gustavsson Kouloun. Det låter ju rätt så trevligt.

Idag så har företaget arbetat med att ta fram ett bra recept på såpbubblor. Tydligen skulle man blanda i lite bakpulver i såpan och det blev faktiskt riktigt fina bubblor. Problemet var bara att Naima ville blåsa överallt.
Sedan har vi upptäckt hur mycket sopor och tvätt det blir med en till i företaget, känns inte miljövänligt.

Sedan har vi bakat bröd med bönor i, proteinrikt och saftigt gott. Ska skriva ned receptet någongång, funkar även med kikärtor och linser i.

Yusef och Naima är friska, så allt är ju frid och fröjd, mer kan man liksom inte begära.

Pust

Har ar allt bara lungt och skont. Nja, inte riktigt, men nastan. Kanske just nu iaf. Hela familjen sover utom jag, tror att det ar adrealinet fran forlossningen eller nat som gor att man inte riktigt kan sova, och sa ar det nan slags konstig grej som gor att man vaknar av minsta ljud.
Annars har det nog varit fullt upp, babisen ar valdigt lugn och jag hade nastan glomt hur "latt" det var att vara babisforalder (till ett "snallt" barn, an sa lange) men kom pa vilket arbete det ar med en tva och ett halvt-aring!! Jisses vad hon testar oss och kastar grejer och verkligen trotsar, men det gar ut over oss, och det ar ju tur att det inte ar mot babisen. Och sa har hon haft sina kara kusiner pa besok sa hon ha nog ocksa varit overstimulerad. Langtar efter att fa komma in i lite rutiner. Trodde aldrig att jag skulle saga nagot sadant!
Jag hor just hur min lilla babis ligger och ropar pa mig (eller mer mina brost!), far skriva mer sedan.

Äntligen!

Nu är lilla Yusef äntligen här! Så fantastiskt! Vi åkte in på kvällen efter att jag skrivit mitt inlägg (vid 21-tiden) och Hamed körde ungefär 60km/h hela tiden så det tog oss ungefär två timmar att komma fram. När han skulle gå in och hämta en rullstol till mig så känner jag bara att "shit, nu är det på väg" och det bara tryckte på, jag skrek till Hamed "skynda dig, jag känner huvudet" - Han blev nog alldeles ställd, han trodde nog liksom inte att det skulle hända så fort och han försökte hjälpa mig över på rullstolen och vi bara åkte in på akuten och närmaste rum och så bara kom han, jag ställde mig upp och så var han bara där. Som tur var så fanns det några där som hjälpte till och tog emot: Vilken lycka! Ja jisses, jag vet inte riktigt vad jag ska skriva, alla ni som har fött barn förstår nog, det är bara ett sådant adrealinrus och jag vet inte vad, hela kroppen blir bara lycklig när jag tänker på det. Är så glad för att det gick så fort och att allt gick bra, alhamdulillah! Och vi är friska och krya! Har bara mysat på BB och snusat på vår lilla bäbis och när vi kom hem så blev Naima så glad över att bäbisen hade kommit ut och hon har tagit det jättebra (än så länge iaf), min lilla stora tjej.

Just nu så är hela familjen hemma, alla syskon och syskonbarn och de har åkt ut för att fiska lite så nu har jag och Yusef lite mystid, och så ska jag äta en massa kola och knäck! Hoppas att solen lyser över er!

Vem vet...

Hejsan alla glada. Ingen bebis än så länge... men vem vet, nu tror jag faktiskt att det inte är alltför länge kvar :) Har haft känningar hela dagen idag, men det kan ju sluta... det känns spännande. Vi får se, Allaho alem (Gud vet)

Eid Mubarak!

Glad Eid till alla muslimer som laser detta! Det ar ju egentligen imorgon, men enligt muslimsk rakning sa borjar redan nasta dag nar solen har gatt ned, sa egentligen kan man ju saga att det redan ar imorgon, idag, ja ni fattar :).

image27

Idag sa har vi fastat och forberett lite infor morgondagen. (Maste saga att det nog denna fasta foll pa nagra av arets kortaste dagar, vi at fram till klockan var 6.15 och solen gick ned 13.36 - inte speciellt langt). Vi har bakat nagra kakor, jag handlade nagra presenter till Naima (en superfin doktorsvaska, jag har hoga ambitioner :) och sa har vi stadat lite. Det ar ju lite svart att fa nagon feststamning nar det inte finns nagra andra muslimer runt omkring och sa ar ju Naima inte sa stor annu, annars ar det val lite som jul for barnen - de far presenter och ater en massa gott. Men hon vet ju inte riktigt annu vad det handlar om. Jag forsoker att forklara sa gott jag kan, vi har satt upp en liten ljusslinga och ska gora nagon teckning och satta upp pa vaggen dar det star Eid Mubarak!. Det finns ju en djupare mening ocksa, inte bara presenter och mat saklart - men det ar ju en festdag sa da maste man ju fa unna sig! Ja, jag ser i alla fall fram emot det och jag trodde nog tidigare att babisen redan skulle vara har sa att vi skulle kunnat aka ivag till umea for Eid bonen, men icke sa nicke!

Imorgon sa blir det marockansk paprikasallad, auberginerullar, rokt lax, sallad med valnotter, brod, canelione (vet inte hur det stavas) fyllda med spenat, tomat och rodlokssallad, fyllda dadlar, filodegskakor med apelsinblomsvatten och mandelmassa och glass till lilla hjartat. Fest alltsa :)
Hoppas ni har det bra!

Jasa?


Hittade detta pa en sida:
"Trots idoga försök att inte fokusera på det angivna förlossningsdatumet blir många besvikna och frustrerade när datumet passerat. Det känns som att barnet i magen tänker stanna där för gott. Plötsligt ter sig två tre dagar som en evighet. Varje litet "mol" i magen kan få dig att tro att nu, nu är det dags."
Maste nastan skratta, kanner absolut igen mig.


Mattips

Ofta sa hamnar man (=jag) i vissa matperioder och lagar samma samma mat om och om igen.  Just nu sa ar vi inne i en risperiod. Jag tankte dela med mig av nagra ratter som jag ofta lagar, och sa far garna ni som laser ocksa dela med er av era vanliga ratter, sa kanske vi hittar lite ny inspiration.
Vad sags?
Har kommer nagra av mina vanliga ratter (jag uteslot sojakorv och makaroner och fiskpinnar!)

  • Couscous(bulgur eller quinoa)sallad med tonfisk, gar snabbt att gora och blir gott med nagra kokta agg. Gar ju att slanga i de gronsaker man vill och har hemma.
  • Pasta med stekta gronsaker till (aubergine, rodlok, zuccini, paprika, champinjoner, vitlok - med en god olivilja!) - stekt lax till ar ju ett plus!
  • Uppstekt ris med gronsaker, supergott med jordnotter i! Testade en gang med rakor, gronsaker (typ lok, morot, vitkal, paprika, korsbarstomater), stekt agg och pinjenotter - jattegott.
  • Potatis och morotsbiffar. Hameds favorit just nu. Gar sa snabbt att gora, riv dem och blanda i lite lok och kryddor, mjol och agg - bara att steka. Ibland brukar vi ha sojakorv till, om man vill ha det lite mer matigt. Gar ju att blanda i alla mojliga gronsaker.
  • Currygryta med kikartor. Stek lok och krydda med curry och paprikapulver, lagg ned tarnade applen, skivade bananer och sla pa krossade tomater. Lat koka en stund och sla sedan ned fardigkokta kikartor, gott med ris, yogurt, citron och brod saklart.
  • Spenat eller gronkalssoppa. Kop frysta gronsaker och koka i buljong och krydda med valfritt.
  • Pannkakor fyllda med olika grejor. I Frankrike sa ater de ju aldrig bara vanliga pannkakor som vi gor med lite sylt utan dar ar det riktiga crepes! Min personliga favvo - champinjonstuvning.
  • Vegetarisk lasange, med keso istallet for vitsas - kanns nyttigare.
  • Pasta med linssas. Antingen sa kan man kopa en fardig tomatsas och koka linser vid sidan om och lagga ned dem sedan eller koka tillsammans med krossade tomater och kryddor.
  • Linssoppa (supergott recept fran Buffe)
  • Ris med qornrora. Det funkar ju bra med kyckling, stek den och sa koper man nan god fardigsas att blanda ned i. Vi tycker om Blue dragons Sataysas (och sa lagger vi ned en massa extra jordnotter och kokosmjolk)
  • Brukar ofta ocksa "harma" kottbullar och gora qornfarsbullar/biffar med mos till - Naima tycker om morotter i moset.
  • Nudlar med wok ar en vanlig ratt hos oss ocksa. Mycket kokosmjolk tycker vi om, och garna nagra smarriga notter till (typ cashew).

Ja, det var ungefar det som dok upp just nu.

Vi ater ratt sa mycket brod ocksa med olika roror - typ fetaostrora (feta, turkisk yogurt, vitlok och rosmarin), hoummus (mixade kikartor, citron; vitlok, olja, spiskummin, tahini), guacamole (avokado, vitlok, tomat, rodlok, citron, olivolja) och baba ganouch (grillad aubergine, vitlok, citron, olivolja).

Sa nu vill jag veta - Vad ater ni?


Tvang och paverkan

Lite reflektioner
Om ett glas ar uppochnervant sa gar det ju inte att halla vatten i det, men om det star som vanligt sa gar det ju sjalvklart att fylla pa. Tyvarr sa tycker jag att alltfor manga manniskor vander pa sina glas och vagrar att ta till sig av nagot nytt. Nu handlar det ju inte om att hela tiden vanda vinden efter kappan eller byta "identitet" hela tiden, utan bara att lyssna och forsoka forsta andra manniskor och deras asikter.

Jag tror att manga muslimska systrar (med mig) som ar konverterade och har muslimska man far kommentarer i stilen "Jaha, du konverterade for att din man ar muslim" eller nagot liknande. Det ar ju sjalvklart svart att veta vad som hade hant om jag inte traffat min man (men enligt islam sa finns inget OM, llt som hander har en mening!) - men om jag ska ta det till en enkel niva - livet ar ju ungefar som en kokbok (hm...) vi samlar pa oss en massa recept och erfarenheter, men det finns ju vissa recept som vi tycker om och andra inte (naturligt!) - och sa gor vi var egen lilla bok - ja, det blev kanske inte varldens basta jamforelse :) Men det handlar i alla fall om vad man kanner for och inte, vi hamtar ju inspiration fran alla horn och kanter. Saklart sa alskar jag min man - men vi har ju inte alltid samma smak och tycke i allt och jag tar ju inte at mig allt som han gor - skulle jag det sa vet jag inte hur konstigt det skulle bli. Jag forsoker ju att folja islam - inte min man - och det som jag tror ar ratt. Islam och andra trosinriktningar ar ju inget nagon kan tvinga pa en eftersom det ju handlar om nagot valdigt personligt, ingen vet ju egentligen vad som pagar inne i Maria t.ex. och vad jag tycker och tanker.

Dagens vers
Tvang skall inte forekomma i trosfragor. Vad som ar ratt handlande ar nu klart skilt fran fel och synd.
Koranen Sura 2:256

En bra vers som speglar islams syn pa tvang, tydligt.

Eko mat

Ekologiska grönsaker är nyttigare än vanliga - Nu är det bevisat!
Jag tycker det nästan är roligt, eftersom det verkar som att det skulle vara en nyhet. Jasså, är det inte nyttigt med besprutad och genmodifierad mat?
Sedan varför människor inte handlar ekologisk mat finns det ju olika anledningar till, jag tror mycket beror på att de ser att priserna är högre (fast nu när det finns större utbud och konkurrens så är det inte alltid så stor skillnad), sedan så handlar det också kanske om att man inte tror att det gör någon skillnad: Men det är roligt att det kommer mer och mer: Jag kommer ihåg när vi gjorde ett arbete på gymnasiet om kravmärkta varor och undersökte i affärerna så tror jag att det nästan bara var russin som vi hittade, nu finns det ju en hel del.
Vi har inget val längre - nu när vi är medvetna om hur vår planet mår, titta bara på diskussionerna kring Balimötet.


Dagen D?

Ja nu ar det dagen med stort D, eller?
Det verkar inte vara sa, det ar ganska sa lungt i magen och jag har inte nagra varkar... det ar bara att vanta och se. Vi forsoker i alla fall att sysselsatta oss och tanka pa annat, det gar ju inte bara att ga och vanta, da blir man ju tokig. Vi har varit i slalombacken och akt bob, Hamed gick upp for hela backen tva ganger med sina slalomskidor pa ryggen och akte sedan ned. Han har langtat saaa efter att fa aka och det verkar visst vara sa att de ska oppna liften i mellandagarna. Tjoho.

Det som jag tycker om att handla just nu; Fjallyogurt med hallonsmak (smakar glass, Mmm), stora ekologiska dadlar (som kola, fast battre), clementiner, mango, lime (passar till det mesta), korsbarstomater och saklart glass i alla olika smaker.

Har inget vettigt att skriva annars. Ta hand om er och lev i fred och karlek.


Dagens vers:
Gud lägger inte på någon en tyngre börda än han kan bära. Det goda han har gjort skall räknas honom till förtjänst och det onda han har gjort skall läggas honom till last. Herre! Ställ oss inte till svars för glömska eller oavsiktliga fel. Herre! Lägg inte på oss en sådan börda som den Du lade på våra föregångare. Herre! Lägg inte på oss bördor som vi inte har kraft att bära. Utplåna våra synder och ge oss Din förlåtelse och förbarma Dig över oss! Du är vår Beskyddare.
Koranen (2:286)

Vacker recitation av ett barn


Dagen

Lungt och stilla. Har spenderat det mesta av dagen hos mina foraldrar, bakat och varit ute pa promenad. Hamed var ute och fiskade (eftersom min pappa fangade en 4-kilos fisk igar!!) och tankte gora detsamma, men det blev inget napp. Tankte besoka det fina kulturcafeet som finns i Stensele, men det far bli en annan dag. (Jag maste ju ha nat projekt for dagarna som kommer, inser att det var ganska skont att jobba ocksa!)

Valde ut tva verser fran Koranen som jag tyckte var sa bra. Den forsta handlar om hur viktigt det ar att forst titta pa hur man sjalv lever innan man klagar pa andra. Den andra tycker jag visar pa hur barmhartig Gud ar, vi ska alla bli rattvist behandlade.

Dagens verser:
"Kla inte ut det sanna med logn och gom inte undan sanningen mot battre vetande. Foratta bonen och ge at de behovande och boj era huvuden med de andra som bojer sina huvuden (i bon). Uppmanar ni andra till fromhet medan ni sjalva glommer era (plikter), och samtidigt laser ni Skriften! Vill ni inte anvanda ert forstand? Sok med talamod (Guds) hjalp i bonen!" Koranen Surat 2: 42-45

"De som tror (pa denna skrift) och de som bekanner den judiska tron och de kristna och sabierna - ja, (alla) som tror pa Gud och den Yttersta dagen och som lever ett rattskaffens liv - skall helt visst fa sin fulla lon av sin Herre och de skall inte kanna fruktan och ingen sorg skall tynga dem." Koranen Sura 2; 62

Klarvaken

Goderafton kara vanner.
Jag hade faktiskt tankt att ga och lagga mig for att snarka, men konstigt nog blev jag alldeles klarvaken nar huvudet nuddade kudden. Lika bra att satta sig framfor datorn en stund och skriva sa folk inte tror att jag akt ivag till BB.  Jag vagar knappt ringa till nagon heller for att alla bara fragar. Nu ar ju inte det sa farligt, men det kanske ar mest nar jag ringer till mina foraldrar (eftersom de ska skota Naima nar vi aker ivag)- jag maste borja varje samtal med "Hej, jag har inga varkar och vattnet har inte gatt". Min mamma har fott alla sina tre barn alldeles for tidigt sa hon har nog gatt och trott (liksom jag, det kan jag ju inte forneka) att denna lilla krabat skulle komma tidigare.
Det kanns som att det ar svart att skriva/prata om nagot annat an graviditeten nar man liksom ar heltidsgravid, man kan ju latt bli lite less alla kommentarer - jag ar inget annat an en gravid kvinna - kanns det som. Det ar ju inte sa konstigt heller, men efter att 20 personer sagt samma sak sa skulle man vilja ha ett papper med fardigskrivna kommentarer pa och bara dela ut. Vad kan man saga - det kommer nar Gud vill.

Dagens vers:
Gud har anbefallt människan att visa godhet mot sina föräldrar; hon bör tänka på att modern har burit barnet genom det ena svaghetstillståndet efter det andra, fött det och ammat det under två år. Tacka Mig och tacka dina föräldrar och minns att Jag är målet för er färd.
Koranen (31:14)


Vackert!

tradtrbl

Dagens vers:
Uppträd aldrig med överlägsenhet mot andra och trampa inte denna jord med inbilsk högfärd! Gud är inte vän till de överlägsna, de som vill vara förmer än andra. Var måttfull i ditt beteende och dämpa din röst! Finns det något fulare än åsnans skriande.
Koranen (31:18-19)

Vantan...

...Kan ju vara lite jobbig ibland, och speciellt for sma barn. Nu tanker jag inte bara pa att vi vantar pa att babisen ska komma, det gar ju liksom inte att paverka. Vi har vantat hela langa dagen pa att glassbilen ska komma. Ja, jag vet inte vem som ville mest att den skulle komma :) det var nog faktiskt jag... har laaange sett framemot deras chokladglass fran Movenpick och antligen sa skulle den komma... trodde vi. Hade lovat Naima att hon skulle fa en glasstrut ocksa och vi gick ut en halvtimme innan den beraknade tiden... och vantade och vantade. Det gjorde det inte roligare att det var minus femton grader. Jaja, nog om detta. Vi blev bara lite besvikna efter att ha vantat en timme och ingen glassbil dok upp. Typiskt. Ar fortfarande ganska sa sugen pa chokladglassen... Naima blev valdigt ledsen och skrek "dumma glassbilen" flera ganger.

Sedan sa ar det ju som vanligt, jag tycker att det kanns som att det ska handa varje kvall. "Nu kanns det speciellt, nu maste det snart ske, jag kan bara inte ha fel"... fast tydligen sa kan jag det. Men som jag sagt tidigare - jag tror att det ar pa G. Snart. ;)

Nobelfesten hela langa dagen pa tv4, det verkar som att de vill att det ska vara intressantare an vad det ar. Thore Skogman ar dod. Jag trodde nog kanske att han redan var dod.

Och sa ar det forsta dagen av den heliga manaden Dhul-Hijja 1428! Om tio dagar sa ar det fest for muslimer varlden over! Det kanns spannande, kul att barnet i alla fall blir fodd i en helig manad, eventuellt ocksa pa Eid-dagen, det skulle inte vara sa dumt.

Maste bara tipsa om en serie som gar pa UR (SVT 1) pa sondagar om muslimer i Europa. Valdigt intressant program om alla mojliga olika individer i olika Europeiska lander. Gar aven att se pa deras hemsida!

Dagens Koranvers:
Den goda handlingen och den dåliga handlingen kan inte ställas sida vid sida. Jaga bort den dåliga handlingen med en bättre - den som var din fiende kan bli din nära vän.
Koranen (41:34)

Morgonens nyheter

Raderade CIA-band utreds. Nar ska vi nagonsin reagera pa hur USA behandlar sina "fiender"? Nar kommer rattvisan till Guantanamo? Hur lange ska de fa halla pa?
Spelmissbruk stor risk för unga män. Atta procent av den manliga befolkningen mellan 16 och 29 anses ha spelvanor som ar riskabla. Tanker pa hur populart det ar nufortiden med poker online, farligt farligt
Larm om läget på bananplantager. Hemska berattelser om hur arbetare pa bananplantagen blir behandlade. Som jag skrivit tidigare, kan vi verkligen bli forvanade? - Handla eko och fairtrade!

Livet gar sin gilla gang. Annars sa verkar det som att det blir fint vader idag. Ska stoppa in ett forsok till baguettbak i ugnen sedan hade vi tankt att dra ut pa picknick.


Dagens vers ur Koranen:
Kalla därför människorna till den rena tron och gå din väg rakt fram, som du är befalld, och låt dig inte påverkas av deras önskningar utan säg: 'Jag tror på allt vad Gud har uppenbarat för sina sändebud och jag har blivit befalld att döma mellan er med rättvisa. Gud är vår Herre och er Herre. Vi skall stå till svars för våra handlingar och ni skall stå till svars för era handlingar. Låt oss inte tvista! Gud skall föra oss samman, Han som är målet för allas färd.
Koranen (42:15)

Jaha...

Godafton kara vanner!
Har hander det inte speciellt mycket. Jag gissar att de flesta tittar pa finalen av idol ikvall, men kan inte saga att det intresserar mig speciellt mycket. Naima har somnat och Hamed gatt ut en svang, sa da kan man ju alltid passa pa att umgas med bloggen en stund!
Annars sa har vi haft stadardag och Naima har halsat pa hos mormor och morfar en stund, vi har promenerat och bakat pepparkakor. Hade ju tankt att gora en kikartsgryta men glomde att lagga dem i blot, det blev spenatsoppa med agghalvor och sojakorv med brod. Ganska smarrigt faktiskt. Hamed har kommit in i en sopperiod, nagon som har nagot bra recept pa en smarrig soppa?

Hittade nagra sota bodisar fran Lindex som jag blev sugen pa att kopa, men har redan en hel del.



Jag skulle garna vilja kopa en massa klader, men det kanns som lite sloseri, de vaxer ju sa fort ur kladerna. Plus att min kara mamma ar ju ocksa helt fantastisk pa att sy sa vi har ju faktiskt en privat skraddare till Naima, det ar inte manga barn som har det. Jag tror att vi kanske sammanlagt pa tva ar kopt ungefar 4 kladesplagg till Naima... det ar inte speciellt mycket.

Som alla andra kvallar sa tror jag att det kommer att handa snart. :) Vet inte om jag kan lite sa mycket pa min kansla, men igar sa var jag helt saker att det skulle borja, hade en massa varkar pa natten och blev alldeles pirrig sa jag kunde knappt sova. Men sedan slutade det. Jahapp. Men men, nagon gang inom en snar framtid. Jag menar, skulle jag ga over tiden sa ar det ju anda "bara" tva veckor, vi har ju faktiskt vantat i 9 manader sa nog borde det ga.

(Forsoker jag att overtyga mig :)

Och sa har jag borjat fundera pa om kanske inte Naima skulle fa folja med pa forlossningen ocksa med min mamma. Typ hela slakten. Nej, men allvarligt sa tror jag att det skulle vara nyttigt for henne och min mamma vill ju verkligen ocksa vara med. Vi far se. Det beror ju pa vilken tid pa dygnet det ar och om allt gar bra och sant.

Maste ga och stilla min hunger lite.

Bombdad i Paris

Livet ar ju ibland valdigt markligt, men man maste ju liksom acceptera det annars blir det lite svart att leva.
Saker hander runt omkring oss hela tiden och vi kan liksom inte bestamma over vara liv, vilket ju ar valdigt tur eftersom vi manniskor ibland inte forstar vad som kanske ar bast for oss och vi ar nog ganska kortsiktiga.
Jag tanker bara pa hur Gud leder oss pa olika vagar och att allt har en mening fast vi inte forstar det riktigt. Det sags ju att vi manniskor bara anvander 1 % av var hjarkapacitet, om det nu stammer...

Laste just om bombdadet i Paris och borjade tanka att vi ju faktiskt kunde varit dar, nu var vi ju inte det, tack gode Gud for det, men det kanns anda nara pa nagot satt. Kollade upp var det hade hant och sag att det var just gatan bredvid mitt hus dar jag bodde for tre ar sedan!!! Samma sak hande mig i somras ungefar en manad efter att vi kommit hem fran Maldiverna sa utlostes en bomb i en park dar vi brukade sitta och leka med Naima. Jag har svart att formulera vad jag vill saga med detta, men det jag menar ar att sadana saker hander oss hela tiden - olyckor, manniskor som dor, ja allt mojligt, och allt gar sa snabbt... och sa hinner man tanka "Men halla, det kunde ju varit jag" eller "Jag sag ju henne alldeles nyss"... Vad som helst. Laste ocksa pa en blogg om att i Stockholm sa var det folk som blev puttade framfor tunnelbanetaget och hur ofattbart det var. Jag vet inte vad jag ska skriva for att fa fram nagot vettigt, men anda, hela livet ar ju anda sahar, fyllt av ofattbara overraskningar.

Det ar SA viktigt att forsoka att ta tillvara pa den tid vi har har pa jorden. I islam precis som i kristendomen sa kommer det en dag nar vi kommer att fa sta tillsvars for vara handlingar, sa det galler att handla gott. Jag tror att aven om man inte ar troende mar battre som manniska om man forsoker att leva sunt, inte ljuga, stjala eller vara orattvis - gora det som kanns ratt i hjartat, sadana saker som man kan sta for, livet ar sa kort.


Baka liten kaka

Jag sitter och fantiserar om hur trevligt det skulle vara att anvanda mitt nya kakfat nagongang. Det har jag gjort ratt sa lange nu, fast iofs sa anvande ju vi det Frida, men det var liksom inte sadar fyllt med en massa smarriga kakor. Jag har nog hamnat i en kakperiod. Annars sa kanns ju det lite gammeldags, typ mina foraldrars generation, fast jag tror anda att det har blivit lite "pa" pa senare tid. Da fanns det ju inte samma utbud pa godis som det gor idag, fast for mig kanns det anda som att det pa nagot satt ar lite "nyttigare" med kakor. Kanske inte nyttigare precis och det fastnar ju valdans latt i tanderna, men pa nat satt sa vet man i alla fall vad man far i sig, typ socker, mjol och smor (dar man ju kan anvanda sig av ekologiska produkter). Man behover ju inte ata det varje dag och man kan ju faktiskt borsta tanderna. I godis finns det ju hundra olika e-nummer och fargtillsatser och gelantin och allt mojligt cancerframkallande... typ. Ja, tank anda, sa mycket konstigt som blir tillsatt i olika matratter, man blir ju radd nar man tanker efter.

I alla fall. Just nu pa mitt dromkakfat ligger det fyllda dadlar, sega pepparkakor, baklava, chokladtryffel, fikonbollar och knack. Mm. Onskar att jag kunde bjuda er alla. Kan ju bli lite svart eftersom det bara finns i mitt huvud, men jag kan ju bjuda er pa ett recept pa en snabb och enkel godsak (tror jag i alla fall, har inte smakat annu) -

Till ca 20 st dadlar
100 g mandelmassa (for muslimer, kolla att det inte finns alkohol i massan!)
1 apelsin
Strosocker

1. Skär ett snitt i varje dadel och plocka ur kärnan.
2. Riv mandelmassan fint.
3. Tvätta apelsinen noga och finriv skalet. Blanda det med mandelmassan.
4. Fyll varje dadel med ca en tesked fyllning och rulla den i handen så den "stängs".
5. Rulla dadlarna i strösocker
(Taget fran Tasteline.com)

Min kara moder och jag brukade alltid forut gora fikonbollar till jul, valdigt goda!
Nu kommer jag inte ihag exakt men man hackar torkade fikon och blandar med riven mandelmassa, gor sedan bollar av dem och doppar i smalt blockchoklad. Mmm.

Väntans tider

Ja, jag ska blogga! Och nej, jag är inte på BB ännu...
Det känns bara som att jag har lite bloggtorka. Tiden går så fort. Idag var det sagostund på bibblan och barnmorskan, Naima fick följa med och tyckte nog att det var lite konstigt. Jag tror att hon fick för sig att bäbisen skulle komma ut nu. Men hon sa iaf att hon skulle busa med lillebror när han kom ut. Det lät ju bra. Efter barnmorskan så fastnade vi hos mina kära föräldrar och Hamed lagade en god morotssoppa. Vi har handlat en massa frukt och ska göra en smarrig fruktsallad sedan. Mmmm. Hameds syster gör nog den godaste fruktsalladen jag vet. Saknade den under ramadan. Med en massa bananjuice i och granatäpplen.

Lånade en superbra brödbok - Riddarbageriets bröd. Blir så inspirerad att baka en massa bröd, det är så bra bilder och jag och Hamed satt bara och dreglade.

Annars så känns det rätt så mycket som att vi går och väntar. Och tänk ändå att vi kan få vänta i tre veckor till. Ja, det får vi ju ta då. Men det är klart att varje gång jag känner en liten värk så tänker jag "kanske nu..." Men men, inte än så länge.

Imorgon är det fredag och jag hade tänkt att lägga kikärtor i blöt och göra en marockansk coucousgryta med aprikoser. Annars har vi inte några större planer, det blir väl att åka lite bob och försöka att njuta av solen/ljuset den korta stund det är framme. Jag har i alla fall packat väskan lite, lagt ned det mest nödvändiga. Fast det känns som att det inte finns så många nödvändiga saker som man verkligen behöver ta med sig.

Packa

Godafton gott folk. Sitter har framfor datorn och proppar i mig en massa snask utan att ha daligt samvete. Det ar ganska skont. Sant borde alla fa unna sig ibland, men det ar lite lattare nar man ar gravid och hoppas i alla fall pa att forlora lite av kilona vid forlossningen. Men det ar klart, ater man upp sig pa glass och godis ar det kanske inte sa himla latt att ga ned. Jaja, min kara moder har gjort en massa knack som jag snodde med mig hem... Mmm. For nagra kvallar sedan sa rakade jag ata upp nastan ett helt daimglass paket. Skamdes lite sedan. Men det liksom bara forsvann, jag kande mig inte speciellt matt efterat heller. Mycket markligt. Det maste vara babisen som at upp det genom mig. :)

Annars ar det ganska lungt. Forvarkarna kommer och gar, men det ar ganska lungt... och jag som hoppades pa att fa aka ivag till BB inom en snar framtid, men det ar ju bara att gilla laget. Jag kom pa att det kan ju vara bra att ha packat en BB vaska innan vi aker ivag och da blev jag ganska nervos. Det kandes sa verkligt och som att allt har gatt sa fort ..."har vi verkligen tankt igenom detta?" ...Hmm, jaa vi har ju bara haft nio manader pa oss att vanja oss vid tanken pa att skota om ett litet liv till... sa jag vet inte riktigt om det ar dags att stalla den fragan nu. Det gar ju liksom inte att gora nagot.

Vi lever att ganska lyxigt liv annars, med langa frukostar, promenader, mys och lek. Det kanns som att man vill passa pa att ge Naima lite extra tid nu innan det kommer en konkurrent. Tankte innan att jag skulle ta mig tid och baka och testa en massa nya recept nu nar jag ar ledig, men tiden gar sa valdans fort, kanns inte som att jag hinner med. Tur att jag slipper julstressen i alla fall. Men sa ar det muslimernas hogtid Eid Al Adha den 20:e december (inchallah), det blir var lilla "julafton", fast det ar inte riktigt samma sak. Den firas efter att den obligatoriska pilgrimsfarden till Mecka ar slut och aven for att paminna sig om profeten Ibrahims (fred vare med honom) beprövning när han ombads att offra sin son Ismail. Just nu sa ar det lite svart att planera var vi ska fira den eftersom vi inte vet nar babisen vill komma, men det skulle vara kul att komma ivag till mosken som ligger 200km bort, binillah. Vi far se.

Maste leta at mer godis, det har tagit slut. Vi ses!

Nya muslimer i England

 

Ett intressant reportage om nya muslimer i England. Bland annat journalisten Yvonne Ridley som blev tillfangatagen av talibanerna. Ta er tid att titta!

13 dagar...

Oj, tiden gar sa fort (nar man har roligt!!), har ju inte hunnit skriva nagot pa bloggen nu pa nagra dagar.
Snon bara yr kring oss, men det ar ganska mysigt. Vara fonsterrutor har nastan snoat igen, vi maste nog ta tag i att skotta bort det nagon dag, annars sa forsvinner nog sikten helt.
Det ar ganska sa skont att inte jobba mer, sova lange pa morgonen och tillbringa en massa tid med familjen, baka och bara mysa. Och sa ar det redan december, den 2:a, enligt berakningarna endast 13 dagar tills en ny familjemedlem antas komma. Kanner mig pirrig infor allt kring det, ett helt nytt liv att ansvara for, spannande men lite skrammande ocksa. Hade lite forvarkar tidigare och borjade nastan tro att det var dags, men det har lugnat ned sig nu... hoppas bara att jag slipper ga over tiden en massa, fast det ar ju Gud som bestammer, huvudsaken ar ju att allt gar bra.

Overallt sa pratas det om jul; jul och jul, man far ju nastan ont i huvudet. Och jag som gillar att kolla recept och sant, allt bara handlar om -Gloggfesten -Adventsmys -Julmaten, borjar bli lite less... ar det bara jag pa denna jord som inte firar jul? Visst sa ar det ju speciella smaker som jag har vaxt upp med och jag gillar ju lussebullar och pepparkakor, det skulle kanske kannas dumt och stalla sig att baka det i juli... ja, det skulle det verkligen... men sa fantastiskt gott ar det ju inte. Fast pepparkakor ar ju lite mer neutrala... de kan man ju ata narsomhelst. Sag ett recept pa sega pepparkakor, det lat gott, nagot vi skulle ha testat Frida!

Idag har vi stadat, akt bob och fikat med mina foraldrar. Nu sover Naima och det blir nog en film sedan kojsar vi nog.

Alhamdulillah.

RSS 2.0