Somna om

Jag är så trött på kvällen att jag skulle kunna somna stående, men håller mig vaken för att det är så härligt att bara umgås. Naima sover som en stock på dagarna så hon är hur pigg som helst när jag vill sova. Igår satt hon och läste i sängen alldeles själv i några timmar och jag bara snarkade. 
Det är konstigt det där när man ska stiga upp på morgonen och man (eller kanske bara jag) tror att det ska kännas bättre om man bara får ligga i fem minuter till, bara fem små korta minuter. Jag somnade framför nyhetsmorgon imorse (tänkte bara vila i fem minuter! - det blev i 40...) och jag bara kände mig tusen år tröttare. Men och så är det ju allra sista dagen också. Tjoho. 
Nu ska jag iväg på koll hos barnmorskan och lyssna på det lilla hjärta som pickar inne i mig!


Nast sista dagen pa jobbet!

Alla pa min arbetsplats ar sa underbara! Eleverna kommer och har kopt presenter och mina kara arbetskamrater ocksa, fick tarar i ogonen. Tank sadan tur att jag har fatt jobba med sa harliga manniskor! Blir sa rord.

Det kanns sa spannande. Det borjar pirra i magen sa som det gjorde med Naima innan forlossningen. Det ar konstigt anda att kroppen liksom kommer ihag. Jag borjar undra om det inte ar dags snart :) Vem vet... hade en massa forvarkar idag, fast det behover ju inte betyda nagot.

Ja, annars ar det lungt och fridfullt. Alhamdulillah. Hamed och Naima busar om dagarna sa hon struntar nastan helt i mig, och det kan ju vara ganska skont nar babisen kommer, da blir hon nog annu mer pappas flicka. Nej nu ska jag testa gora de har skorporna som inte blev av igar, da blev det kvallspromenad istallet.


Leilas saffransskorpor

Blir väldigt sugen på att baka dessa:image41

Har hört på jobbet att de ska vara supergoda. Kanske ett projekt för kvällen!
Här kommer receptet från tv4.se

Förberedelsetid: 20 min

Tillagningstid: 35 min

Färdigt på: 2 tim 55 min

Ingredienser

100 g smör
1 g saffran
2  st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl hel sötmandel
Råsocker

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.

3. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.

4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.

5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.

7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.

8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).


Love

Jaa, vad ska jag säga... är ganska trött, men väldigt lycklig! Efter tre långa månader så kom han äntligen hem. Jag blev så pirrig när jag såg att flygplanet hade landat så att jag trodde hjärtat skulle hoppa ur kroppen, när han kom så kunde jag inte hålla tillbaka tårarna, Naima skrek "Pappa komma!!!!" och hoppade av lycka. Som vanligt så måste jag ju skylla på hormonerna eftersom jag ju är en förståndig kvinna som inte står och lipar mitt bland en massa människor... hrm. Naima blev nog rätt så fundersam, hon tyckte ju liksom att vi skulle vara glada och så grinar mamma en massa.
Min kära man.
Naima var inte så blyg som jag trodde att hon skulle vara, men hon tyckte att pappa pratade så konstigt, hon har ju knappt hört någon prata franska under så lång tid nu. Jag är nyfiken på hur det har gått för dem den här dagen, Naima kan ju lätt bli ganska arg om man inte förstår vad hon menar. Typiskt att jag jobbar heela långa dagen också.

Känner ett ganska stort sug efter senap. Det kanske låter lite märkligt, men jag åt ärtsoppa till lunch och det var så himla gott med senap. Kan man tänka sig. Senap. Ja, sånt är livet. Men har man inte större problem än senapsabstinens så kan man ju lungt säga att det är riktigt bra. Så är det.

Nu går solen snart ner och det är dags för bön, mysigt. Sedan har jag en lektion till och sedan ska jag hem till min kära lilla familj, inchallah.

Pirr pirr

Oj vad nervos jag borjar bli. Jag kanner mig som ett litet barn. Jag vantar otaligt. Nu har Hamed nastan varit borta i tre manader och ikvall sa smaller det! Flyget landar (inchallah) 19.50 och jag och Naima lar ju vara dar nagra timmar innan :). Jag gar omkring och ar nervos, Naima tar en liten tupplur och jag raknar minuterna... det ar lite jobbigt. Jag forsoker att hitta pa saker att gora, men allt gar for fort! Tankte dammsuga lite men Nanna sover ju. Har gjort en deg till ett gott valnotsbrod, men den ska jasa laaaange. Duscha tar ju inte langre an 10 minuter. Titta pa Tv kanns meningslost.

Undra hur det kanns nar vi ses... :)
Ser han ut som vanligt ... tank om vi inte kanner igen varandra :) Han ser nog ut som vanligt,  men jag har ju lagt pa mig "ett par" kilon... (jag latsas i alla fall)
Vad kommer Naima att saga...
Oj sa spannande.

Och nedrakning pa jobbet, tre skoldagar kvar. Det kanns hur skont som helst. Jag kan ju saga att imorgon lar jag ju inte ha nagon storre lust att stiga upp till jobbet. Fast da vet jag ju att han forhoppningsvis ar hemma sa da ar det kanske lite lattare. Men jag blir lite orolig ocksa, bara ga hemma och vanta pa att babisen ska komma kan ju bli lite utdraget ocksa, jag trivs ju otroligt bra pa mitt arbete!

Nog om detta. Jag har lite svart att sitta stilla. Kanner att jag maste gora nagot... superviktigt! Vad nu det kan vara. Kanske stada toan. Haha. Nagot i alla fall.
Kramar pa er.


Barnarbete

Jag har valdigt svart att se en film med tio (eller fler) reklampauser, blir sa arg och tappar fokus helt pa filmens innehall. Satt och zappade och kom till Agenda som hade ett repotage om barnarbete. Valdigt intressant. Det kanns som att jag inte blir forvanad pa nagot satt, som om de kom med nagot nytt. Inte for att det ar daligt, det ar ju valdigt viktigt att belysa de har problemen, men manniskor som de intervjuade pa stan lat sa forvanade - Oj, nej, det visste jag inte, nej da ska jag sluta handla klader hos HM... Jo visst.
Det spelar ingen roll om det ar HM, Lindex, Indiska eller ICA, McDonalds, Volvo,  ja vilket storforetag som helst. Borjar man att granska vilka konsekvenser deras och vart beteende har pa u-landerna sa vill man ju bara grata. Det handlar ju inte bara om barnarbete utan utslapp i de lokala sjoarna som ger dricksvatten till befolkningen, slavarbete med urusla loner, besprutningar... allt mojligt.
Alla fakta visar ju pa att de rika blir rikare och de fattiga fattigare. Det finns hur mycket statistik som helst. Titta pa hur vi konsumerar, vilka ytor av jorden vi anvander oss av, hur vi behandlar var miljo... ja allt, det kanns ju valdigt forodande. Hur langt far det egentligen ga for att vi ska fa vara "latsas" behov att bli tillfredsstallda? Jag kan bli sa upprord och sa kanner jag mig valdigt skyldig till allt det har. Jag far daligt samvete. Vad tusan ska man gora? Allt kanns sa hopplost. Kan jag verkligen forandra nagot? Kan jag stalla mig utanfor de har ramarna for "normalt" levande (typ nya klader nan gang da och da, mina matvanor - kan tomater fran spanien vara forsvarbart? nej egentligen inte... kora bil, ta flyget... allt mojligt).
Men jag tror att manga kanner som mig - det kanns sa stort sa det ar ingen ide att ens forsoka. Fast jag vill ju innerst inne tro att det ar mojligt att forandra nagot, och det ar det ju! Men var ska man borja?
Nagon som har en bra losning? 


Under samma sol

Har fatt ett tv-tips for kvallen - Under Toscanans sol, en mysfilm kl 20.00 pa 5:an.
Bolibompa ar slut, ska stada lite och sedan kojsa lilla tjejen och bara slappa framfor filmen med pepparkakor och werthers original, varsta lyxen! Kanns som att jag inte har nagra vettiga saker att skriva om och da brukar det ju oftast vara bast att halla tyst - vet inte om det ar nagra hormoner eller vad tusan det ar, min hjarna fungerar inte som vanligt - det kan ju vara skont att skylla pa nagot ocksa :)
Annars sa har jag ju nedrakning :) och ja, jag flyger pa moln!!
Ha en mysig sondagskvall!

Smarrig paj

Visst ser det gott ut? Maste bara testa att gora den nagon gang. Pecannotspaj fran Tastelineimage40

Djupa tankar

Jag har tva funderingar, inte sa djupa, men det ar vart att funderas pa - nr 1 - Varfor ar alltid maten sa mycket godare hos andra? (Inte for att jag tycker att "andra" inte kan laga mat, utan att man forsoker att gora samma sak hemma och det blir aldrig lika gott!!) Pa tal om mat hos andra, det var lange sedan jag at nagot sa gott som maten Anna bjod mig pa - Pastasallad med laxbitar, ljuvligt.
nr 2 - Vad hander med maten nar man steker den i smabitar? Jag lagade sojakorvsstroganoff igar och at nastan sju stycken korvar, skulle de varit hela korvar skulle jag max atit 3 stycken. Samma sak med uppstekt palt - dar kan man ju ata hur manga som helst!! Mycket markligt. Ar det nagon som har en bra teori?

Sedan var det slut pa djupa funderingar idag.

Har haft basta Frida pa besok och bakat pepparkakor, sparkat och akt bob, fast som ni sakert gissar sa ryms jag ju inte pa boben utan det var Frida och Naima som hade det nojet. Det ar harligt att ha sa fantastiska vanner! Naima var overlycklig.

3 dagar tills Hamed kommer... en vecka kvar pa jobbet... inchallah, spannande spannande... och sa beror det ju pa nar babisen vill komma :) Mycket att se framemot!
Nu blir det middag, om vi orkar nagon efter all pepparkaksdeg (jag at nog mer an Naima!!).


Va! Firar du inte jul???

- Är det många som säger, när jag berättar att jag inte firar jul. Nu är det ju väldigt svårt att definiera "fira jul", men jag köper inga julklappar, julpyntar inte och äter inte julskinka (haha, det är ju ganska lätt att avstå som vegetarian). Men eftersom det inte är ofta som hela vår familj är tillsammans, kommer jag att gå över till mina föräldrar (som alla andra vanliga dagar) och äta middag tillsammans med dem, fika och sånt. I islam är det väldigt viktigt att hålla en bra kontakt med sin familj och jag anser inte att jag firar jul genom att jag äter middag med dem eller ser på Kalle Anka - vi har inga traditioner i vår familj att dansa runt granen eller göra andra saker, vi brukar ibland spela TP :) det är ju inte speciellt juligt.

Här finns en väldigt bra text om varför muslimer inte firar jul. Det handlar inte om att inte vilja integrera sig i samhället, utan att göra det man tror är rätt.

Jag tror inte heller att det är många som vet varför de egentligen firar jul, var kommer egentligen tomten ifrån? Julgranen? Julskinkan? Tänk vilken otrolig industri det är, pengar, pengar och pengar. Visst finns det en industri under ramadan och andra muslimska högtider (det kommer även till Sverige när det nu finns en del muslimer, men tänk i muslimska länder!), där människor konsumerar otroliga mängder, men ofta så vet de flesta varför de firar t.ex. Eid Al Fitr (som är sista dagen av ramadan). Jag vill inte säga att vi är bättre för den skull, alla människor gör ju som de vill, de flesta firar nog jul bara för att det är tradition och visst får man göra det - alla gör som de vill - men jag känner inte att det är rätt för mig. Jag tycker att vi borde fira livet - varje dag! Vilken fest :) Vi borde njuta av varje tugga mat vi tar, av alla fina stunder med nära och kära, ge presenter som en överaskning, njuta av den vackra naturen och allt annat fint runt omkring oss istället för att koncentrera oss på en enda dag.


Snygga tjejer!

Saklart att Alva och Naima skulle vara med och laga mat!! Kolla vilka snyggingar (de har ju varsta fotomodellsposerna!)

Sedan vet jag inte vad som hande, de bara flippade ut :)



En liten solstrale!!

Den dagen, den sorgen...

Vissa morgnar börjar bättre än andra. Idag var en av de sämre. Naima hade bestämt sig för att inte vakna och det tog en halvtimme innan jag fick liv i henne, och då var hon inte på bästa humör kan jag säga. Ändå somnade hon kl 19.00, helt oväntat, efter mycket bus med Alva (fast det mest påfrestande var nog att hon ville skydda alla sina leksaker!) - ska lägga upp några bilder sen på snyggingarna.
Sedan är det den där ******* bilen... Jag och Naima brukar kalla den för isbilen - jag står och muttrar medans jag skrapar rutorna så Naima blir alldeles förskräckt. Sedan brukar vi få krypa in från någon annan dörr än de i framsätet, eftersom de brukar frysa igen, även fast vi lagt silikongrejs. Just snyggt, jag är ju så smidig :)
Jag tänker bara på den dagen vi kommer att måste åka på förlossning, vilken syn - en bautakvinna som försöker att ta sig in genom bakluckan!!!! Roligt med värkar också. Fast den dagen den sorgen :) det kan ju bli en rolig historia att berätta efteråt i alla fall. Med Naima så var det ju också ganska speciellt - det har nog aldrig snöat så mycket den 8:e maj som den dagen - vi hamnade i diket med bilen och fick åka taxi, långsamt, eftersom vägen inte var plogad. Men allt gick ju bra och det är ju huvudsaken.

Jag - ett hot mot Europa?

Att islamiseringen är ett större hot mot Europa än växthuseffekten tänker jag inte ens diskutera. Vissa kommentarer kan jag inte ens knyta an till, jag blir bara illa berörd hur människor kan tänka.
Det jag menade med att det finns många fransmän och andra som konverterar har inte någon större betydelse, det jag ville påpeka är att islam är det man tror på - det har inget att göra med vilket land man kommer ifrån. Som t.ex. jag som är född i Sverige med svenska föräldrar - det känns som att jag ganska naturligt blir integrerad i samhället, jag har aldrig känt något problem kring detta. Det är betydligt svårare att inegrera sig om du kommer från ett annat land, vare sig du är muslim eller något annat. Muslimer och islam bör man skilja på, muslimer är människorna som tror på islam och har många brister, som alla andra.
Det spelar ingen roll om du är muslim eller buddist eller vad du väljer att vara så ska man få en chans att bli integrerad också, sedan måste man ju acceptera lagarna i det landet du lever i, men jag kan säga att jag prioriterar de lagar som jag anser att Världarnas Herre, min skapare har bestämt - och de anser jag inte heller gå emot de flesta värdeingarna i det svenska samhället.

Angaende Profetens (Guds fred och valsignelser vare med honom) aktenskap med Aisha som endast var 6 ar, sa tycker jag att ni borde lasa denna artikel innan ni domer, fran islam-svarar

Inget nytt under solen...

Det är för många muslimer i Europa!! Frankrikes president uttalar sig om muslimer, jag kan säga att jag är inte speciellt förvånad. Vet inte om jag ska skratta eller gråta.
Kan bara säga att mina egna erfarenheter av att vara muslim i Frankrike inte är speciellt positiva, bemötandet är inte samma som i Sverige.
Jag vet inte riktigt hur jag ska reagera - "Muslimer har svårt att integrera sig i samhället" - jo, tack, det är inte så himla lätt att få en plats i samhället när man är muslim! Fast jag vet inte om jag själv har haft så svårt att integrera mig :)
Det är ju roligt att han drar alla över en kam, i Frankrike så konverterar flera tusen människor till islam varje år - som ÄR fransmän!

Vad blir det till middag?

Markte att det fanns ett gammalt paket med falafel i frysen, det far bli Anna-inspirerad middag, med ris och broccoli. Kanner att magen kurrar. Det ar sa praktiskt med mat som man inte behover "laga", en smabarnsforalders raddning!! Fiskpinnar och sojakorv ar andra populara ratter som ar tacksamma nar inspiration saknas. Vi ar ratt sa fortjusta i nudlar i var famil och det ar ju alltid snabbt, slanga ihop lite gronsaker och gora en wok till brukar funka, garna med bonor i for proteinets skull. Annars sa tycker jag att mat ar nagot som borde fa ta tid, det ar ju en viktig del i livet - kanske bara for min del :) jag vet inte. Det behover ju inte vara att det tar tid, men att laga mat fran grunden ar ju oftast sa mycket godare och nyttigare!

Tacksamhet

Laste just en artikel i dagens tidning om hur viktigt det var att kunna kanna tacksamhet. Vi har sa mycket att kanna oss tacksamma for, men tyvarr sa gloms det ofta bort, och det ar nog for de flesta - aven for mig. Sedan finns det ju saker som hander som gor att man verkligen inser vardet av livet och de manniskor som man har runt omkring sig. Det kan ju vara saker som man kanske helst skulle velat vara utan, men de gor att man anda uppskattar saker pa ett annat satt.

Vi vet ju aldrig vad som kan handa, vi maste passa pa att kanna oss tacksamma eftersom vi inte vet om vi kommer att fa uppleva en morgondag, vi tar allt for givet. Det ar ju inte alltid sa latt och ibland behover man bli pamind - tank anda sa vackert livet ar! Dina barns leenden, solens nedgang, snoflingornas utformning, doften av nybakat brod... och mycket annat saklart!! Livet handlar ju mycket om att uppskatta alla de sma grejerna.
Jag ar otroligt tacksam just nu.
Tacksam over att jag ar muslim
att jag har mina varma och karleksfulla foraldrar, mina syskon och deras barn
att jag har min dotter och min underbara man
att jag har underbara, harliga, forstaende, intelligenta vanner
... over allt vackert i mitt liv.

Jag hoppas att ingen tar illa upp, jag vill inte sitta har och skriva hur bra jag har det och visa att jag kanner tacksamhet, det gor jag ju inte alltid, jag maste ju ocksa standigt bli pamind. Jag har ocksa manga morka stunder och har absolut inget "perfekt" liv, men jag kande att jag ville dela med mig och jag hoppas att ni andra ocksa far kanna tacksamhet och karlek i era liv.


www.ingahedersmord.se

"De som i darskap dodar sina barn har forlorat allt."
Koranen An Nahl 16:137

Karlek

''Och till Hans under hör att Han har skapat hustrur åt er av er egen art, så att ni kan finna ro hos dem, och Han har låtit kärlek och ömsinthet uppstå mellan er. I detta ligger helt visst budskap till människor som tänker.''
 Koranen 30:21

I Knut Muhammed Berstroms oversattning sa skriver han att ordet han oversatt till hustru, betyder pa arabiska partner, alltsa bade man och hustru. Laser man Koranen i oversattning sa ar det inte samma sak som orginalet; men jag tycker att detta ar en valdigt vacker del. For det ar ju det som aktenskapet handlar om - ro; karlek och omsinthet!

Hittade en intressant artikel om en vanlig missuppfattning som finns i islam - Tvangsaktenskapet - som verkligen strider mot islams laror. Las den har!!

Återerättat av Abu-Hurayra:  ''Kvinnan, vare sig det är en änka eller en jungfru, kan inte bli gift utan hennes medgivande.'' (Återfinns i Bukhari och Muslim)


rubrik

Jag har just fixat telefon till lagenheten och pratat med nagra gamla goda vanner. Det har varit valdigt givande. Det ar sa konstigt att med vissa manniskor sa kanns allt sa naturligt. Vi har inte traffats pa flera ar och anda ar det samma sak nar man pratar, som om man aldrig varit borta fran varandra. Sedan finns det ju manniskor som man bara vaxt ifran, traffas man sa vet man inte riktigt vad man ska prata om. Fast det ar ju ganska naturligt.
Vi pratade en del om tro och doden och hur vissa manniskor hanterar sina sjukdomar positivt, de utnyttjar den tid som de har kvar pa jorden och uppskattar livet for vad det ar. De flesta ar ju faktiskt lite langsamma och ibland sa behover vi paminnas om att vi ar dodliga. Som jag skrev tidigare - Lat oss betanka huru fa vara dagar aro, sa vi ma undfa visa hjartan!

Idag ar en bra dag. Alhamdulillah.

Ikvall sa blir det pasta med linsrora, har ingen storre fantasi. Imorgon sa kommer mina kara foraldrar och ater middag med oss och da blir det bongryta - har ett valdigt bra recept fran Saras kok som jag tankte dela med mig av

Vegetarisk böngryta
Tillagningstid: ca 1 timme och 5 minuter
Beräknat för 4 portioner
Ingredienser

1 st gul lök
1 st stor röd paprika
3 klyfta(or) vitlök
3 dl blötlagda bönor av samma storlek, t ex black eye och svarta bönor kikärter och kidneybönor
2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 tsk malen koriander
1 tsk spiskummin
1/2 tsk kanel
1 burk(ar) ekologiska tomater
1 burk(ar) (använd tomatburken) kallt vatten
3 st lagerblad
1 st tärning grönsaksbuljong
 salt & peppar
 
Gör så här:

1. Hacka löken grovt. Skär paprikan i bitar. Skiva vitlöken.

2. Lägg i en ugnsfast gryta tillsammans med bönorna, som legat i blöt över natten. Slå på tomater, olja, vinäger, vatten, buljongtärning och kryddor.

3. Ställ in i ugnen och sätt den på 175 grader. Låt stå i en timme.

4. Klart att servera med matlagningsyogurt och ett gott bröd.


2 veckor kvar...

Har just pratat med min chef och har beslutat att bara jobba två veckor till. Det känns spännande och ganska skönt. Man vet ju aldrig när den lille/a vill ploppa ut och så vill jag ha lite tid att "boa" som man så fint kallar det. Ska hämta en fin vagga som har varit i familjen sedan urminnes tider, fixa skötbord och bara pyssla. Spännande.
Helt plötsligt är det inte lika jobbigt att stiga upp på morgonen!

Fredag

image36
Fredagar är nog den dagen som jag mest saknar en moské. Man kan nästan säga att fredagar är för en muslim vad en söndag är för en kristen eller jude. Jag tyckte att min idé om en ismoské här i Storuman var jättebra (typ liknande ishotellet i Jokmokk - tänk vad det skulle kunna locka turister! Världens första moské byggd av is :), Hamed var inte lika imponerad.
Moskéerna är ofta överfulla på fredagar och det är en sådan fin känsla att be tillsammans med så många andra samtidigt. Jag brukar nästan alltid gråta av glädje när jag står i en stor församling om ber.

Lite info om fredagsbönen - från sidan Islamguiden.com
Fredag är dagen för den obligatoriska samlingsbönen för alla manliga muslimerm, för kvinnor är det valfritt.

När man gör sig i ordning för Jum'abönen, bör man ta sig en dusch eller ett bad på morgonen, sätta på sig rena kläder och avstå från att äta mat som ger dålig andedräkt, såsom lök eller vitlök. 
Fredagsbönen utförs just efter att solen passerat sin högsta punkt. Jum'a-bönen leds, som alla andra samlingsböner, av en imam (ledare), och föregås av en predikan (khutba) av imamen, som leder bönen. Predikan är en del av dyrkandet och under den ska ingen prata eller göra någonting, förutom att koncentrera sig helt på talaren. Predikan består av två delar med en kort paus emellan. Aktuella frågor, muslimers problem (lokala eller universella), kommentarer eller förklaringar av delar ur Koranen eller religiösa bruk, brukar vara vanliga ämnen i predikan.  En predikan ska börja och sluta med lovprisning av Gud, välsignelser över Profeten Muhammad (saw) , och en bön för alla muslimer.


Likheten med söndagarna är inte så stor. Grunden för sabbaten (i judendomen och kristendomen) har uppkommit ur föreställningen att Gud, Skaparen, "vilade" på den sjunde dagen, efter sex dagars "arbete" med att fullborda himlarna och jorden. Därför ska också människan vila, av aktning och vördnad för Skaparens "Vila" (se Exodus 20:8-1 1). Denna föreställning strider fundamentalt mot Islams läror. Gud den Allsmäktige blir inte trött och fordrar ingen vila från sitt "arbete". Det finns ingen sabbat i den meningen i Islam. Muslimerna kan sköta sina vanliga affärer före och efter fredagsbönen. Gud säger i Koranen:

"TROENDE! När böneutroparen kallar till fredagsbönen, lämna då handel och köpenskap och skynda er dit där Guds namn åkallas; detta är för er det bästa - om ni kunde veta [det]!. Och när bönen är slut skall var och en gå tillbaka till sitt för att söka det som Gud i Sin godhet [beviljar hononm]. Och bevara alltid Gud i minnet, för att det skall gå er väl i händer." (Koranen 62:9-10)
image35

Aj aj kapten

Det ar roligt hur barn harmar, Naima har just borjat saga "Aj aj kapten" och "lugna ner" till det mesta.
Det ar spannande med barn och sprak, orden for dem ar ju bara ord och det ar ju hur vi manniskor omkring reagerar pa orden som ger det en betydelse. Tank egentligen om vi vuxna kunde vara lika oppna for spraket som barnen ar, inga krangliga regler och ingen grammatik, for barnen handlar det mer om kansla och hur manniskor reagerar. De harmar och ser vad som hander. Forsta vilken frustration nar omgivningen inte forstar vad man menar!

Eftersom Naima blir/ar tvasprakig sa tycker jag det ar sa spannande att se hur hon reagerar pa de olika spraken. Tank vilken chans att fa ett sprak alldeles "gratis" som det blir nar man fods med tvasprakiga foraldrar. Jag och Hamed hade som ambition innan Naima foddes att vi skulle anvanda oss av tre sprak (man kunde ju ocksa fantisera om fyra - med engelska, men det kandes for krystat). Eftersom Hameds foraldrar ar fodda i Marocko sa blev han ocksa tvasprakig och vi tankte att han skulle prata arabiska med henne, vi pratar ju alltid pa franska med varandra och jag skulle prata svenska. Fast det blir nog en salig blandning av alltihop, det maste ju anda komma naturligt, hon lar sig nog tids nog.

Men om man egentligen gar till grunden for manga problem sa handlar det ju ofta om kommunikation. Vi hade valdigt intressanta diskussioner pa skolan idag om just detta amne. For det ar ju mycket det livet har handlar om - att kommunicera - och det handlar ju inte bara om ord; vi kommunicerar ju pa sa manga olika satt.

Funderar mycket nu kring att jobba och inte jobba... det borjar narma sig. Pa ett satt sa skulle jag redan vilja sluta nu, pga trotthet, fast a andra sidan vill jag jobba anda tills jag foder, pga det sociala - jag trivs otroligt bra pa mitt jobb. Fast det blir nog nagon ordning pa det med. Maste ju sysselsatta mig med nagot sa jag tankte ta upp stickningen igen, hehe. Inte for att jag hallit pa med det sa mycket - jag stickade en troja!! Sa nu tankte jag sticka en ny till babisen, vi far val se vad det blir.

 

Just nu...

...Är jag sugen på en riktigt god och kall mangolassi, stora dadlar (helst från Saudi arabien, de smakar som kola), tomater med mozarella, olivolja och basilika, stekta auberginer med vitlök, werthers orginal - mjuk kola, Maoz falafel (i Paris, där man får fylla bröden själva från en salladsbuffé), Mövenpicks chokladglass, makaroner med stekt sojakorv (ja, faktiskt!), vietnamesiska vårrullar, myntate, baklava, en god härliga varm soppa och en massa annat.

Undrar hur min mage skulle må om jag satte mig ner för att äta allt detta, hehe. En salig blandning av salt och sött. Efter ramadan (då man stiger upp på morgonen innan bönen för att äta) så måste jag fortsätta att äta lite på morgonen (ja, det blir ju inte riktigt natten, då klockan är 5.30). Och så har jag börjat vakna mitt i natten och ha förvärkar, spännande, men inte alltid så trevligt, då stiger jag upp och äter dadlar och dricker mjölk. Då brukar det lugna ner sig, men jag blir oftast så pigg och har svårt att somna om... Ja, som sagt var, det är ju inte några stora problem. Men jag måste verkligen säga att jag blir nervös inför förlossningen. Nu vet man ju aldrig vad som kommer att hända, men jag vet inte riktigt hur jag ska hantera den här smärtan, för det gör ju väldans ont. Jag funderar lite kring smärtstillande och känner verkligen att jag skulle vilja göra det utan. Det gjorde jag ju förra gången också, men när vattnet hade gått så var det inte lika roligt längre.

Nog om förlossning.
Solen skiner på snön och det är riktigt vackert ute.
Har lunch nu och ska hem och äta med min kära dotter.
Hoppas ni har en fin dag.

Gamla minnen

Var på besök i min gamla skola idag. Blir väldigt nostalgisk. Det kändes som att man vid den tidpunkten av livet ägde världen och hade allt framför sig. Inte för att jag känner att allt är slut nu, men man kanske har insett mer, eller jag vet inte :):  Tänk vad roligt det är med livet egentligen, och så spännande, vi har ju ingen aning om var vi är på väg och vad som kommer att hända i framtiden.

Jag fick bara ett sådant abstinensbehov av min gamla kära Frida... saknar att ha dig i mitt liv varje dag, så som det var på den gamla goda tiden. :)

Testade något nytt igår - mot mitt beroende av glass - frusen banan! Det var gott. Skriver mer sedan. Blir kallad på fika, det är ju alltid trevligt :)

Pappa komma hem...

Sa Naima nar vi vaknade imorse... kan inte annat an halla med. *Saknar*
n o


Naima kan det mesta! Sjalv, saklart! Stryka klader, laga mat och lasa.
Kan sjalv!


Mycket intressant

Det finns sa manga saker som jag skulle kunna skriva om som ar sa intressanta, jag vet inte riktigt var jag ska borja. Jag sitter och laser pa lite olika sidor om islam och likheterna / olikheterna med kristendomen. Jag skulle ju kunna skriva om det sjalv, men tycker att det ar sa bra formulerat - sa ett tips, kolla in dessa sidor: om Koranen och bibeln och denna om islam och kristendomen.

image29
Alldeles nyss hade nagra elever hemprov i religionskunskap - islam, och det var en massa elever som kom och fragade mig fragor, vilket var jattekul! Sedan sa erbjod jag mig att komma och prata infor klassen och har aven gjort sa tidigare ar. Fragar man inte far man ingenting veta - som de pa min tid sa pa hjarkontoret (vet inte om de sager sa fortfarande). Och saklart kommer det en massa roliga fragor, jag tycker att ni som laser den har bloggen ocksa ska passa pa att stalla lite fragor, jag svarar sa gott jag kan!

Som jag redan tidigare har sagt sa blir det ofta inte sa mycket kring grunderna i tron utan mer praktiska saker och personligt. Manga fragar hur jag tanker uppfostra mina barn, om de far valja sjalva. Eftersom jag ar overtygad att det jag tror pa ar ratt sa sjalvklart kommer jag att uppfostra mina barn som muslimer, sedan om de nar de blir vuxna inte ar praktiserande troende kan ju inte jag gora nagot at det. Det maste ju komma inifran, om de tror bara for att jag ska bli glad ar det ju ingen ide. Man forsoker ju alltid att gora det som man tror ar bast for sina barn, sedan kan man ju inte bestamma over dem, de ar ju egna vackra starka sjalvstandiga individer.

Pa tal om barn - nagon som har tips pa vackra barnnamn? Har lite brist pa killfronten. Blir det en tjej har jag tva kandidater - Meimoona eller Soumaya. Vi far se. :)

Naima tar en liten siesta och jag har hjalpt mamma att baka bullar. Ikvall blir det hemmagjord pizza med kraftstjartar och sedan en liten sparktur for att andas in lite friskluft.

snabb mat

Ibland ar man inte sa sugen att lagga ned en massa tid pa att laga mat, det ska va enkelt, gott och ga fort att laga. Har kommer ett bra tips som jag fick fran en god van.

Laxlasagne

Ett paket farska lasagneplattor
En bit rokt lax
1 mellangradde
Ett paket fryst bladspenat

Tina spenaten och lagg i en kastrull tillsammans med gradden. Salta och peppra. Smorj en ugnsform, lagg ned ungefar en tredjedel av sasen, pa med ett lager av plattorna och sedan skivor av lax. Fortsatt tills det tar slut och in i ugnen. Ugn ca 175-200 grader - ca 25 min (tills den far fin farg).

Det ar ju inte kanske sa supersnabbt, men det tar inte sa lang tid att laga till. Nar den ar i ugnen sa hinner man gora annat. (Som att skriva pa sin blogg :) Det gar ju att gora det mer komplicerat och krydda med nagra spannande kryddor, ortsalt, frasa lite lok till sasen, tycker man att den ar for los sa kan man reda med lite idealmjol, blanda i andra gronsaker typ aubergine, squash eller broccoli. Ja pa ett ungefar. Och sa kan man ju stro lite ost pa toppen saklart. Mmm.

bebislangtan

Sitter och tittar pa Gravid.se och laser om utvecklingen i magen oxh kommer ihag hur intressant jag tyckte att det var med Naima, jag foljde varje minut kanns det som. Det ar klart att det ar intressant nu, men valdigt annorlunda. Jag vet inte, jag tror att jag tanker mer pa det som hander efter graviditeten den har gangen... alltsa att det kommer ett nytt litet liv och att man ska anpassa sig och sa. Ja, jag vet inte. Det ar bara sa spannande. Enligt berakningarna ar det ungefar bara en manad kvar nu...

Har varit ute i det harliga och soliga vadret idag och busat. Vi akte spark med mormor och har bakat morotskakor och gronsakspaj. Mm. Jag ar sa tacksam for mina fina foraldrar, harliga mamma och pappa. Och Naima tycker om dem sa mycket.
 

Nu ar snart bollibompa slut och Naima har inte sovit nagot idag sa det blir en tidig kvall. Mys for mig!

Sparktur

sparksparktur

helgmat...

Nu är det äntligen helg igen och jag får en massa tid till att laga mat!!!! Förhoppningsvis :)
Jag kan i alla fall fantisera om att jag får tid att laga mat, men riktigt så upptagen är jag ju inte som person. Jag sitter och kollar lite sidor och försöker att få lite inspiration. Vet inte riktigt vad jag är sugen på.

Godis kanske :)

Fast jag är rätt sugen på nåt gott bröd med vitlök och färska örtkryddor på. Såg ett bra recept i nån gammal mattidning. Irländskt skulle det visst vara. En god linssoppa passar nog bra till, med lite citron och creme fraiche.

Är ganska sugen på att baka småkakor också. Har just köpt ett fint kakfat som jag ju måste använda. Skriver ner sedan om jag har några bra recept.
image25

Islam

Det är ofta jag får frågor på skolan av både elever och arbetskamrater kring islam och varför jag blev muslim osv. Vissa tycker att det är pinsamt att fråga, men gör det ändå och andra frågar hela tiden, men oftast så är det vuxna som tycker att det är lite jobbigt och tror dessutom att jag tycker att det är jobbigt. Fast det gör jag ju inte, jag älskar att prata om det och blir ju bara glad över att de frågar kring min tro, att de intresserar sig och dessutom får man ta död på en del fördomar!
Ungdomarna är oftast mer öppna och har lättare att acceptera min tro, de har inte blivit lika påverkade av media ännu som de vuxna, men självklart så har de många fördomar också men ändrar sig snabbt när de inser att de inte har så mycket argument att komma med. Jaja, strunt samma.  Det är i alla fall mycket intressant. Jag är ändå förvånad över hur positiva reaktioner jag fått och hur trevligt jag blivit bemött av de flesta människorna. Man kan ju lätt tro att folk ute på "landsbygden" är lite mer inskränkta - men jag måste säga att jag nog blivit sämre bemött i Paris, som inte bara är en storstad utan också har otroligt många invånare som är muslimer!!

Oftast så handlar ju diskussionerna inte om vad tron egentligen handlar om - som att vi också tror på Gud som finns i Bibeln, Jesus (men inte som Guds son) och sådana saker - utan oftast så handlar det om vad muslimer gör i världen, sådant som man tror muslimer gör och mer praktiska saker (kring slöjan, bönen eller fastan). Det är ju egentligen lite synd, för jag tror att om fler människor egentligen visste vad det handlade om så skulle de blir mer öppna mot islam - Nu hör man ordet islam och tänker "islamist" "terrorist" krig och bara negativa saker men man tänker ju inte på vad grunden är, vad det egentligen står för. Ordet islam kommer ursprungligen från salam, det arabiska ordet för Fred och ordet muslim betyder - en som underkastar sig Gud.

Islam handlar om rättvisa mellan människor, tron på en Gud som skapat oss och kommer att ställa oss till svars för våra handlingar efter döden, det handlar om kärlek (till Gud, våra medmänniskor, våra profeter)  och fred.

Kalla därför människorna till den rena tron och gå din väg rakt fram, som du är befalld, och låt dig inte påverkas av deras önskningar utan säg: 'Jag tror på allt vad Gud har uppenbarat för sina sändebud och jag har blivit befalld att döma mellan er med rättvisa. Gud är vår Herre och er Herre. Vi skall stå till svars för våra handlingar och ni skall stå till svars för era handlingar. Låt oss inte tvista! Gud skall föra oss samman, Han som är målet för allas färd.
Koranen (42:15)

smyg...

Känner mig lite som en tjuv när jag sitter här på jobbet... och SKRIVER PÅ MIN BLOGG... usch och fy. Vad har jag för arbetsmoral egentligen?
Nej, jag ska lix åka hem strax och käka lunch, det blir nog smarrig havregrynsgröt med hjortronsylt... Mmm, det riktigt saftas i munnen. Hehe. Jag ska inte klaga, det är ju helt okej. Jag har lååång lunch och så ska jag och Naima på sagostund på bibblan, det blir skönt, jag gillar nog att lyssna på sagorna mer än henne! Sedan har vi en massa långa och ännu längre möten som bara känns så tunga. Hur kan bara sätta möten i slutet av dagen. Och på torsdagar dessutom, när man är lagomt pigg. Känner mig smått less och uttröttad av arbetet, kroppen är inte så himla med.
Åsså har äntligen Hamed fixat biljetter... suck... det gjorde allt så mycket tyngre också, han kommer inte förrän den 27:e... känns som en evighet i evigheten. Har inte så mycket tålamod just nu. 3 långa veckor. Visst, det är lite överdrivet, men på nåt konstigt sätt är det som att man har behov att tycka jättesynd om sig själv ibland. Patetiskt. Hemskt egentligen. Usch och fy. Nu måste jag ta och rycka upp mig!
Hoppas att ni är pigga och glada.

Mat, igen...

Snackar jag bara om mat hela tiden eller? Jag tror nastan att det ar en stor del av min tid som fylls upp av tankar och funderingar kring detta i alla fall. Kanske just nu, med graviditeten, eller kanske inte. Men strunt samma - har lagat mat hela langa dagen med mina kara elever i franska. Vi hade det sa trevligt, men det blev lite trottsamt ocksa, jag kanner att jag ar helt slut efter en hel dag med mat och spring och alla ropar samtidigt. Jag foredrar nastan att undervisa i klassrummet som vanligt... fast det ar ju kul med omvaxling ocksa, och sa har jag sa harliga och roliga elever!

Imorgon sa fyller ju Maja ett ar! Jisses vad tiden gar fort. Jag borjar tanka en del pa att det snart ar dags har ocksa... nedrakning. Inchallah (om Gud vill) sa blir det om ca fem veckor... det kanns ju valdigt nara egentligen men ocksa langt borta eftersom man liksom inte har insett vad det innebar. En till liten manniska att ta hansyn till och gora sitt basta att uppfostra. Men sa spannande. Jag bara hoppas att vi far vara friska och att allt gar bra, inchallah! och saklart att Hamed hinner komma hem! langtaaaaar.... sa jag nastan spricker. Fast det kanns det som att man gor anda, magen ar saaa stor... och benen ar saaa tunga. 

Borjar att tanka pa allt fint som man far uppleva med sina barn och vilken stor del de tar av ens liv. Tank alla fantastiska foraldrar pa denna jord! Man forstar sina egna och aven andras foraldrar sa mycket mer nar man har barn sjalv. Inte forstar man allt och det finns nog de som forstar anda, men det ar ju nagot speciellt... jag blir ju lite nostalgisk... Naima blir 2 och ett halvt den 8:e.... snacka om att man borjar kanna sig gammal. Fast det ser jag inte som nagot daligt, att bli gammal alltsa... har alltid sett fram emot att bli gammal och fa rynkor och bli sa dar klok som vissa gamla ar, kan man ju alltid hoppas ialla fall!

Nostalgibilder!!


 

Alhamdulillah

... som vi sager efter vi atit gott! och Tack Anna for maten! Ar fortfarande riktigt matt.

Har just hittat en ny sida - Islam-svarar.se dar jag tyckte att det fanns manga intressanta artiklar. Laste en som handlade om muslimer och icke-muslimer och vad som ar skrivet i Koranen kring detta. Mycket intressant.  Tankte skriva nagra fina citat darifran men det ar nagon som pockar pa min uppmarksamhet och det bli vallingdags och sagostund.
Gonatt pa er

fransk mat

Pa skolan har vi elevensvaldagar dar eleverna ska fa gora lite roligare saker. Denna gangen har jag fatt aran att halla i kursen - Fransk mat. Det later ju jattetrevligt och roligt... det blir det nog ocksa. Sitter o kollar en massa recept, men tror att jag har menyn klar!
Vad sags om
Chevrè pa salladsbadd, ratatouille med nybakade baguetter och crème brûlè eller chokladmousse som dessert? Det ar ju tur att det ar jag som far komponera och bestamma, annars ar ju fransmannen ganska bra pa att ata kott och blanda i en massa vin i maten!
Pa tal om mat: ikvall blir jag och Naima bjuden pa falafel, hur smarrigt ar inte det!!!

Passade pa att handla en massa ovanliga grejer nar jag var i "stan", sant som ar svart att fa tag pa har i Storuman... det borjar vara ratt fullt i kylen nu. Men jag klagar inte, svarare tider kommer val nar man blir mammaledig. Men jag gissar att man kanske inte lever sa lange pa rosenblomsvatten, citrongras, oystersauce eller risblad. Det ar en sjukdom. Vissa kvinnor handlar skor, vaskor eller smycken... for mig ar det mer olika mjolsorter och annan mat. Att lasa recept ar nog det roligaste som finns och sa titta pa alla vackra bilderna och fantisera. Sedan att laga ar ju ocksa kul, men i fantasin sa blir ju allt sa bra, sa det ar nog den basta delen. Just nu sa kanner jag ett stort sug efter vietnamesiska varrullar, dar man anvander risblad och ater med sallad och mynta till.... Mmm, det ar lite nyttigare an de friterade med filodeg. Har kollat in ett recept pa Niklas mat... inte illa... maste testa nan gang.
 

Låt oss betänka...

Det har varit en riktigt lugn och skön vecka, utan en massa elever och jobb. Vi åkte till vår stuga för att vara med Naimas kusiner och bara mysa. Snön föll och barnen var alldeles lyckliga, vi hade snökrig, åkte pulka och byggde lyktor och kojor. Själv så tog jag det bara såå lungt, och det var såå skönt. Gick förbi den lokala kyrkogården där mina morföräldrar är begravna och läste på en gammal skylt som var uppsatt - tyckte att det var så fint och något vi verkligen bör göra!

"Låt oss betänka huru få våra dagar äro, ehuru vi må undfå visa hjärtan"


Tänk att ha ett vist hjärta. Det låter så fint. Vishet - det är också ett fint ord.
Det är ju så, man blir ganska ödmjuk när man inser att vi inte har så många dagar på den här jorden. Förhoppningsvis i alla fall. Det är ju så att det är rekomenderat att inom islam ofta tänka på döden och även besöka kyrkogårdar, för det gör att man kanske tänker efter lite mer på vad som egentligen är viktigt i livet, vilka saker som bör prioriteras. Vi alla kommer ju att dö, det kommer vi ju inte undan.
Ja, det blir lite djupt såhär på måndagsmorgonen.

Nej, nu till mer ytliga saker. Måste planera lite och skriva utlåtanden om några elever. Slutar tidigt idag, så skönt. Ser att snön fortsätter att falla ner, jag är väldigt glad att jag får den chansen att uppleva alla de fyra årstiderna - varje årstid har ju sin charm.  Jag fick upp Naima ur sängen tack vare snön idag, jag sa att hon skulle få åka bob och då satte hon sig upp och sken som en sol! Visst måste det vara härligt att vara barn?
Börjar också längta otroligt efter min andra hälft... men det finns ju fördelar med att vara borta från varandra ibland också, man blir liksom extra kär när man träffas igen, och så kan man liksom under tiden man är borta från varandra bara tänka på de bra grejerna - det tråkiga vardagliga trista glömmer man ganska lätt - och så lurar man sig själv lite! Haha. Kanske. För jag menar, vi har det ju egentligen aldrig tråkigt, vardagligt eller trist... hrm. =) Fast jag längtar... mycket.

Kärlek och fred med er

RSS 2.0