Varför?

Varför visas sådana här bilder? Det borde vara kriminellt...

image76
Tasteline

Machallah!

Såg idag på CNN en nyhet om en holländsk snubbe som hade gjort en film om hur "ond" Koranen var, subhanallah! Fast han är ju inte den första... jag har sett en del av Theo van Goghs otäcka film som handlade om hur förtryckta muslimska kvinnor blev. Ja, jag kan ju bara bli ledsen och upprörd och det känns som att det är oerhört svårt att föra en dialog med människor som är så otroligt fientliga. Det som gör mig ledsen är att det inte gör några försök att visa upp en nyanserad bild,
Samma sak det här med karikatyrerna, jag känner att jag blir så kränkt och upprörd så jag vet inte ens var jag ska ta vägen. Liberty of expression?
Hur långt skall man få gå?

Det finns en bror som heter Tariq Ramadan och machallah han kan verkligen diskutera, oerhört duktig och intelligent. På Youtube finns en massor av debatter som han varit med i och de flesta blir mållösa som debatterar med honom (fast han pratar mest franska så jag lägger inte ut någon.) Som tur är så hittade jag en på engelska och svensktextad här:
http://www.axess.se/web/main.nsf/webbklipp?openpage&ID=D02992FF5BEB32D8C125739200388A10

Han diskuterar med den kända islamofobiska Ayan Hirsi Ali (det måste vara en god vän med Nyamko, det för samma politik de för). Han lägger fram många viktiga och intressanta åsikter - självklart finns det många människor som förtrycker och krigar och en massa annat korkat i islams namn, men vem pratar om alla hundratals tusentals miljontals VANLIGA muslimer som försöker att leva GOTT?

Ja, jag känner att jag skulle vilja skriva en massa kring det här, men det finns andra som uttrycker sig bättre :)

Vaknade tidigt idag och var som en potatissäck.
Min kära man tog ut barnen en stund och jag fick sova TRE hela timmar. Snacka om lyx.
Jag har upptäckt spraybalsam för barn, smart idè,
Igår gjorde vi bananglass med mandlar, gott.
Ska se färdigt filmen The Bucket nu.

Ha det gott


Supernice

Solen skiner, himlen är blå... å så skönt att leeva då... lalala,
brukade vi sjunga på skolan.
Det stämmer.
Så härligt.
Alhamdulillah.

Vi har varit på låång promenad på isen, Naima somnade på bobben sittande =).
Vi har grillat fisk som Hamed har fiskat, gungat och varit ute hela dagen lång. Lyx. Lyx. Lyx.
Annars så funderar jag en del på vårt trädgårdsland, till och´med Hamed pratar om det och ser fram emot att sätta egen potatis. (Det är ju värsta grejen för en storstadskille och han verkligen diggar potatis, själv så tycker jag ju att det finns godare grejer - jag är uppväxt på potatis... )
Snart är bollibompa slut, då blir det godnattsaga och tvätt och lite städ och om jag får lyxtid för mig själv lite recepttittande... tjoho!

Och det här...

image75

hjbg

klj

Idag i mitt huvud...

image71 image72 image73 image74

Just nu i mitt huvud...

I mitt huvud snurrar det just nu en massa saker.

-I går morse när jag vaknade så kom jag på att vi skulle fixa en kolonilott och odla en massa grönsaker i sommar (hurra!!). De som känner mig väl vet att min dröm är att en gång i framtiden bli självförsörjande med ekologisk mat *drömma drömma*, Så nu har jag gått och tänkt på vårt grönsaksland heeeela tiden.
 
                                      image69 Mynta vill jag ha!!!

Sedan så såg jag ett reportage om att bakmaskiner hade blivit väldigt populära i Frankrike, tänkte att det skulle kunna vara något. Kanske. Fast riktigt så lat är jag inte ännu, men det kommer väl.
image70 Så här ser tydligen de frächaste modellerna ut. Coolt.

Åsså mina barn såklart.

- och just nu - SÄNGEN. Godnatt!

Äntligen hemma

... Äntligen lite (!) civilisation efter några dagar ute i skogen.
Underbart med värme och rinnande vatten.

Det har varit en jättehärlig helg med sol och fiske och grillning, som det ska vara alltså. Naima ville inte åka hem, hon skulle bara åka mer skoter, mer skoter! Och lilla Yusef sov som en stock om dagarna, fast han har haft lite hosta.
Ja, fast det är väl som man säger - borta bra men hemma bäst, men tomt blev det helt plötsligt efter att vi varit 13 stycken i en liten stuga.
Man blir ju alldeles trött av att vara ute i friska luften hela tiden så igår somnade jag med Naima och Yusef vid nio, ganska skönt. Så är det någon som undrar vad jag gör uppe vid den här tiden (!) så kanske ni förstår, och så väntar jag på morgonbön som är om ca 10 min.
Ha en god morgon! 

Några bilder

Jag tankte visa lite bilder fran 2007, ett valdigt fint och innehallsrikt ar.

image46
Sista dagen av 2006. Naima aker pulka med sina kusiner.

image47
I januari borjar jag jobba som franskalarare pa hogstadiet. Hamed skoter Naima pa dagarna, har ar de ute pa isen och fiskar.


Februari. Naima alskar att titta pa hastarna.
 Fika ute i snon. Botsmark.


Mars. Slalom och snowboard i Nalovardo. Har ar min stora kara lilla brorsson som fyllde vuxen första mars. Tiden gar sa fort. Man blir ju nastan rord.
    
April. Fika. Fiske. Tupplur ute i det friska. Skoterkorning och gaddsaxar.


Maj. Hamed aker till Maldiverna.  Det har ar vart favvobord pa vart favvocafe. Vi aker ned i juni.
image56
Valdans chilligt vid stranden. Yusef ar en liten bona i min mage. Skona stolar, ett tips till ikea.

 
Augusti. Hemma i Sverige. Kusin Rebecca och svensk sensommar.
  
Ute i barskogen med mormor och morfar. Fika och lingon. Fiske.

Sedan tog det för lång tid att ladda ner fler bilder...

Chokladbollshat

Tycker inte om chokladbollar just nu...
Nej inte alls.
Fy för chokladbollar.
På grund av dem har jag/vi kanske sovit ungefär 2 timmars sammanhängande sömn. Vi har nog sovit lite mer sedan, fast två timmar var nog det längsta lilla bäbisen sov. Nu kom den där natten jag har gått och väntat på så länga. Jag tänkte att det nog gick alldeles för bra för att vara sant. Yusef har sovit som en stock om nätterna och bara gnytt litegrann, och nu kom det. (Jag vågar inte säga till Hamed hur många chokladbollar jag EGENTLIGEN hade stoppat i mig, innan han erbjöd mig en till!).
Choklad.
Varför måste det just vara choklad?
VARFÖR?
Jaja, jag antar iaf att det är chokladen eftersom han aldrig har grinat så mycket, och jag (dumbom) aldrig stoppat i mig så mycket choklad. Typiskt. Och alla mattidningar har just kommit på att deras tema skall vara om CHOKLAD! Jag visste ju inte ens att jag tyckte om CHOKLAD så mycket.
Förrän nu.

Och såklart när jag då väl hade bestämt mig för att stiga upp och vaknat till så somnar han och sover som en stock. Jag orkar inte gråta så jag måste väl skratta antar jag.

Annars så har vi varit sjuka i några dagar. Inte mycket har hänt hos familjen. I natt så har vi sovit hos mina föräldrar för att kunna se på fredagsbönen från Mecka på parabolen. Fredagar är den dag då man saknar en riktig moske som allra mest.
Jag ska inte svammla för mycket. Hamed har fått en massa fisk, igår fick han elva stycken fina regnbågar. Ikväll åker vi eventuellt till stugan där resten av familjen redan är - fiske, grillning och lite skoter. Fast jag måste erkänna att skoter är inte det jag tycker mest om, är väldigt ANTIskoter - det luktar illa, förstör miljön, lever om så man får ont i huvudet och känns som ett allmänt slöseri. Men det verkar ju underhålla en hel del människor här i Lappland, det är väl trevligt för dem. Kanske. Fast kanske inte för naturen. Jag menar att visst finns det människor som verkligen behöver dem, men många inte. Nog om det.
Fast det blev ju en del svammel ändå. Hoppas ni har det gott.

Vilken tur...

Vilken tur att jag inte behöver jobba som poet...
eller arkitekt
eller sömmerska
eller bilmekaniker
eller busschaufför
eller serietecknare
eller ekonom
eller svetsare

... Ja det är tur att vi alla är olika så att det finns människor som tycker om sådana saker.
Vilka är era mardrömsyrken?


Sjuk

Igår natt så började Naima att hosta som bara den, stackars lilla barn. Idag har hon varit ganska pigg men nu på kvällskvisten så fick hon lite feber. Ja, så idag har det varit inneaktiviteter på schemat. Jag måste erkänna att jag har ganska svårt att bara sitta inne i lägenheten heeela dagen, man kan ju bli smått knäpp (vi har bara en tvåa!), Vi tog oss i alla fall iväg och hälsade på mormor och morfar. Solen sken till och med en liten stund på eftemiddagen och jag och Yusef gick ut på promenad, det var välbehövligt.
Men jag kände imorse att sova fyra stycken i samma säng kan vara mysigt, men ocksa väldigt omysigt. Jag fick nackspärr och känner mig allmänt lika pigg som en 90åring i kroppen. Med hjärnan är det väl ungefär samma sak, fast den intellektuella nivån uppnår kanske inte samma ålder, det blir nog mer likt en treårings. Ja så nu vet ni det. Och så har jag käkat kola hela dagen lång.

Annars så tycker jag att vi ska bojkotta OS i Kina och stödja det Tibetanska folket!

SLÖ

Slö dag, Slödag,

Kolla! Ser ni att jag har åäö!! Tjoho; Nu har jag fattat var man ska trycka om man vill ha "svenskt" tangentbord, Fast nu lär jag ju glömma det när jag skriver, har börjat vänja mig att skriva hela tiden med a och o. Jaja, det var väl dagens nyheter i stort,

Vi har slöat ett tag hos mina föraldrar där vi fått in en massa arabsika kanaler på tvn, det var trevligt att titta på, en stund i alla fall. Naima har fått en vattenspruta idag som hon nog skulle velat sova med i sängen - vatten över hela lägenheten, inte så smart ide kanske, men hon har väldigt roligt (barnleksaker är överskattade! För barn är allt leksaker),

Nu gissar jag att majoriteten av svenska befolkningen tittar på Lets dance eller nåt annat huvudvärksframkallande program :) För jag är ju så väldans intellektuell så jag ska väl titta på någon tjeckisk spännande långfilm som varar i fem timmar. Not. Ska be min kvällsbön, göra kolan som aldrig blev gjord i förrgår och zappa.
Peace and love!


Kola

Godis godis godis. Maste ata godis. Nu.

Idag var det mammafika. Kanner mig nastan lika cool som en lattedrickande mama i sthlm. Wow.
Sapbubblor hos mormor och morfar.
Pasta med spenat (i pastagradde, maste testas, annu godare med rokt lax i - men man tager vad man haver. Naima like spenat). (Ett annat bra mattips som kommer fran min man - koka nudlar, riv ner en morot och farsk ingefara, i slutet slanger man i lite ananas och jordnotter  - valdigt smarrigt.) 

Just nu har jag druckit en kopp kamomillte, har hort att det ska vara bra for babismagar.
Maste nog ta och koka lite kola. GODIS... !!
Naima och Hamed kojsar och lilla babisen ar pa vag att somna. Nice.
Hoppas att ni har det gott.


Familjen Svensson?

image65


Skolan

Snart ar det dags for mitt favvoprogram - Klass 9A. Nar jag ser det blir jag sa sugen att utbilda mig fardigt och fortsatta att jobba som larare.
Jajajaja, skriker hela min hjarna.
Utmaningar.
Harliga jobbiga tonaringar som ar sa... harliga? :)
Att kunna lara ut en massa saker och fa dem att upptacka nya varldar. Att fa hora "vilken rolig lektion" eller bara se att de lar sig en massa nya saker.
Det ar harligt att se manniskor som verkligen KAN jobba med barn, som lyckas skapa kontakt med dem och som verkligen brinner for sina amnen.
Ja, man kanske skulle ta och utbilda sig?

Avbrott

Idag har vi varit och skrivit pa faderskapsbevis till Yusef. Det kanns lite konstigt pa nagot satt, vad tror de egentligen om mig? :) Fast jag vet ju att det inte ar sa, men anda.
Nar vi kom hem var det alldeles mork overallt - stromavbrott! Vi blev helt handikappade. Vad ska vi gora? Hur ska vi laga mat? Ingen dator!  Vi kommer att svalta ihjal! - Nej inte riktigt, fast man blir ganska handikappad anda. Man ar liksom van att om man trycker pa en knapp sa ska ljuset komma. Man blir nastan radd nar man tanker pa det, hur man tar allt for givet. Vi har verkligen latta liv, vattnet bara kommer nar man vrider pa kranen och plattan blir varm nar man slar pa den, latt som en platt.
Vi tande en massa ljus och la oss och mysade i sangen. Tre av fyra somnade. Varfor kan jag aldrig slappna av? Blir ratt sa less. Jag tankte bara pa att jag inte kunde fa ut tvatten ur tvattstugan och att jag skulle passa pa att gora en massa medans de andra sov. Fast vad det skulle vara visste jag inte riktigt. Ingen ugn for att baka. Ingen mat att laga. Ingen dator att skriva pa.
Jag gick ut och hamtade posten och nar jag kom in igen var det ljust. 
Sa nu sitter jag har... och ar avundsjuk pa de andra som sover... :)

Pa tal om...

...Hedersmord och hela den debatten... Sa sag jag en del av Ekdahls debattprogram pa tv4 for nagra dagar sedan och hur de diskuterade kring hela den grejen. Jag tycker att det ar synd att man hela tiden diskuterar detta som om det vore ett "invandrarproblem" - det handlar ju om unga svenska tjejer. Det ar sa latt att stota det ifran sig och saga att det handlar ju inte om oss - det ar ju de dar invandrarna. Jaja, nog om det. Men en tanke slog mig bara som jag inte tror att det ar manga som tanker pa. Okej det ar inte samma sak som MORD, men det handlar om HEDER.

Allting handlar ju i grunden om forstaelse och jag tycker att det ar alldeles for latt att doma andra manniskor och speciellt "invandrarna". Vi maste nog ta en titt pa oss sjalva forst. Som Jesus (Frid vare med honom) sa om palen i ditt oga (typ).

Nu ar ju inte mord forsvarbart pa nagot satt, det fordomer jag helt och hallet, men jag tror nog att manga svenska familjer skulle skammas om deras dotter en dag valde att ta pa sig en sloja och kalla sig for muslim. (Jag menar att i en muslimsk familj kanske de kanner samma skam om deras dotter inte vill vara som de... allt handlar val bara om att vara annorlunda). Jag tror nog att det ar tusentals konvertiter som har haft problem med sina familjer efter att de konverterat till islam och de finns de som har valt att inte langre ha kontakt med sina barn just for detta. Tyvarr.
Och jag kan ju erkanna att min egen familj har valt att latsas som om ingenting hade hant. Som om det inte fanns. Och tyvarr sa tror jag manga ganger att de skamms over att jag valt att bli muslim och helst over att jag valt att bara sloja. Det ar ju lite synd, men jag kanner liksom inte att jag kan kompromissa pa den delen, jag har valt det som jag kanner ar ratt och jag bara hoppas innerst inne att de en dag forstar hur mycket det betyder for mig. Inchallah.

Sa jag tror att hela den har hedersgrejen (alltsa inte att det gatt sa langt som ett mord, da ar det ju nagot sjukt) ar nagot universellt hos manniskan - samma sak som dumheter typ krig och annat sjukt - det har inget med religion att gora.
Jag ser det sahar: muslimer ar manniskor och vi har alla fel och brister, islam ar  Guds religion och darfor finns det inte nagra fel eller brister i den, islam ar perfekt.

Nu ser vi inte langre ut...

Det snoar och snoar och nu sa kan vi inte langre se nagot fran vara fonster, de ar alldeles fulla med sno, sno och sno.

Idag har vi bakat foccacia (testade med durumvetemjol och det blev riktigt knastrigt och gott). Var bil har strejkat, batteriet ar dott. Naima snusar en liten stund. Hamed aker slalom. Yusef sitter i mitt kna och viftar med sina armar. Hela tjocka slakten har akt hem. Tankte testa att gora surdeg. Ska ut och aka bob sedan i snostormen. Imorgon sa blir Hamed officiell pappa till Yusef. Ja, det hander nog inget mer intressant just nu.

Lika - olika

Jag och min man ar valdigt olika, saklart. Vi har bara inte vi vaxt upp i olika miljoer - han i en storstad och jag ute pa landsbygden - han i Frankrike och jag i Sverige - utan saklart ar det en massa andra saker som skiljer oss at. Ja, nu ar ju alla individer olika och lika unika som sina fingeravtryck, sa det later val lite dumt. Men jag fascineras anda over hur lika vi kan vara. Jag tycker det ar svart att hitta en dromformel for hur ett par fungerar bast, eller for att en relation skall fungera - hur lika skall man vara for att passa ihop, eller maste man vara det overhuvudtaget?

Ja, jag vet inte, men jag tycker att det ar valdigt intressant. Pa nagot satt sa tycker jag att likheten nog bor ligga i hur man ser pa saker och ting, for mig ar det viktigt vad personen jag lever med har for varderingar och vilken manniskorsyn den har. Samma sak galler nog mina nara vanner - jag tror att jag skulle ha svart att vara van med nagon som prioriterar shopping som det viktigaste i livet, typ.

Vad tycker ni? Ar det viktigt att vara lika i en relation?


Terrorist - javisst... ?

Det finns sa manga saker att bli upprord over kanner jag. Just nu sa kanns det mycket som att media liksom har fatt fnatt och borjar hoppa pa muslimer, fast det ar ju inte speciellt nytt. Eller det kanske bara ar jag som kanner sa. Jag vet inte. Men det debatteras en massa i alla fall.

Terrorister terrorister och simtvang och muhammedkarikatyrer och hedersvald och terrorister och Gaza och Hamas och terrorister och hedersrelaterat vald och sjalvmordsattacker och sunni och shiamuslimer och krig och karikatyrer och bomber och terrorister.

Inte konstigt att manniskor associerar islam till nagot negativt nar det ar det enda som tv tar upp. Suck. Ja det ar markligt, men det handlar verkligen om VI OCH DEM. Det finns liksom inget utrymme for att diskutera varfor det ar som det ar, eller nagra nyanseringar, debatt finns det ibland men inte ofta.
Varfor anses inte Usa:s krig mot Irak, med Bush i spetsen, som Kristendomens fel? Nej, men folk vet ju battre, alla kristna ar ju inte som honom :), som tur ar. Nar Usama bin Laden gor nagot sa ar han saklart som alla muslimer, men sa ar det bara... ja det ar ju bra.

Nej nu ar det blojbyte som galler. 

Morgonstund...

...Har guld i mun. Yusef har sovit heeeela natten lang. Wow. Utan att ata en enda gang. Hur utvilad kommer jag inte att vara idag? Lyx lyx lyx.
Naima och nalle har just klivit upp och hon ar sadar snusigt go och varm och mysig som bara ett nyvaket barn kan vara. Fast lite sur ocksa for hon vill se The Bee movie, sa hon grymtar.
Annars spenderar vi mycket tid med familjen. Naima fick aka skidor for forsta gangen i livet, hon bara alskar det och ville aldrig sluta.

Nu blir det nagra recepttidningar for mig och lite frukost. Idag ska vi dra ivag till Lycksele, imorgon blir det slalom och snowboard.

Yusef skrattar nu sa han hoppar, myskille. Naima sitter och pratar babissprak med honom och han bara alskar nar hon hoppar i sangen och han tittar pa. Nu ramlar hon ner fran stolen och vallingen rinner ut overallt. Plikten kallar.

Sportlooov...

... Och hela familjen är hemma. Härligt och fullt upp. Naima blir helt till sig när det är en massa barn som hon kan leka med och just nu är de på badhuset, gissar att hon är helt slut på när de kommer hem (hon har sprungit upp och ner för backen när kusinerna åkt slalom. Hon var rätt nöjd även fast hon inte hade egna skidor.)

Ja, så nu blir det en vecka med slalom (fast jag föredrar ju snowboard för min del), skoter, grillad SOJAkorv, och en massa bus i snön: Som det ska va alltså. Jag har haft en vecka som kännts jobbig och tung, men efter regn kommer solsken. I Koranen står det att efter en motgång så kommer det "lätthet" (vet inte exakt hur man översätter det) - Youssra - ett väldigt fint namn (en av Naimas kusiner heter så).

Hoppas att ni har en härlig dag/kväll (beroende på när ni läser).
Kramar

Sax

Naima har hittat en sax som hon underhaller sig laaaange med, alldeles sjalv. Hon gar omkring och klipper pa en massa saker. Hittills har det mest bara varit papper (det ar pappersbitar overallt i lagenheten) men ocksa ett tacke och garnnystan. Spannande att se vad det blir sedan. Fast det kanske ar bast att ta bort den, hon kanske fixar frillan pa brorsan eller nat annat kul.

Idag har vi krattat sno i hennes hus. Handlat glass och morotter i hennes affar. Vi har kakat naturgodis och tittat pa The Bee-movie. Lagat fullkornsspagetti med spenatsas. Last en massa bocker om Emma och Totte. Idag ar nog ett undantag, vi har inte bakat! (Det har blivit en del muffins och limpor senaste tiden).

Yusef har pruttar i magen som inte vill komma ut. Jag sneglar pa ett genusprogram pa ettan och vantar pa nat som kallades "Sjuk i sjalen" (las inte sjalen som vi muslimer har, lagg till prickarna pa! :) - handlar om depressioner, gissar jag.

Nu borjar det sa jag har inte tid med er! ;)


RSS 2.0