grönt...

är gräset.
Hurra.

Vi har kört morfar till "ryggdoktorn", som Naima säger. Ont ont ont.
Njutit av lugnet i Fräkenvik :).
Plockat lite rabarber.
Testat bilar.
Ätit grillat.
Ätit chokladmousse och Blåbärssoppa.
Sprutat med vattensprutan.
Planterat lite mer i trädgårdslandet. Potatis broccoli och sockerärtor.
Ja, sen inte mycket mer.
Men såå härligt det är ute!

Mission impossible

Som småbarnsförälder har jag upptäckt att det kan vara bra att ha mycket tålamod. Det är väl iofs bra i alla situationer, men kanske speciellt med barn. Mitt tålamod, som kan vara ganska bra, försvann för ett tag sedan. Kanske på promenad. Kanske ut i skogen, ner i sjön eller upp till molnen. Ingen som vet.
Hameds tålamod somnade.

Efter tre timmars tjat och hopp och pill och snurr och visk och hit och dit så somnade hon tillslut! Lilla Naima... Man (= jag) kan bli ganska arg ibland.

Men när de väl har somnat är de så söta... man har nästan lust att mysa med dem tills de vaknar igen, Det är märkligt ändå :)

Annars doftar luften gott av vår och vi sover med öppet fönster. Lägenheten är nästan nystädad och barnen nybadade...
Helt plötsligt så fick jag bara lust att pyssla med något... kanske baka bröd?... eller inte

Jag ska dela med mig av mitt favoritrecept på baguetter, superenkelt! Jag lovar!

Vridna baguetter (från Nya Annas kokbok)
Till tre baguetter
- 6 dl ljummet vatten
- 1/2 paket jäst (25 g)
- 2 tsk salt
- 1,3 liter mjöl
Smula jäst i bunke, blanda med vatten och i med resten,
Rör om och täck bunken och jäs i ca 2 timmar. (Det blir gott även om man bara vill jäsa 1h, men det gör inget om det blir tre heller)
Värm ugnen till 250*. Häll ut degen på väl mjölat bord. Knåda inte!! (Thats the secret). Skär istället degen med en vass kniv i tre delar och bara fös ihop eller forma degbitarna till avlånga baguetter - lika långa som bakplåten,
Mjöla bröden lätt, vrid dem i sprial och lägg över på bakplåten.
Jäs ca 10-15 min.
Grädda i den starka ugnsvärmen ca 15 minuter. Sänk sedan till 150 och grädda ytterligare 15-20 minuter.

Jag säger bara...

- WOW. Vilken sommarvärme! Härligt som bara den...

Ännu en fikadag. Har varit hos Kristina och riktigt GOfikat. Mm. Hon kokade hallonkräm och det var så gott. Det slog mig bara hur komplicerat vi människor gör det. Oftast. Handlar halvfabrikat när allt är så enkelt att göra själv. För det mesta. Samma sak med bröd, men det har jag ju skrivit om tidigare. Just med bröd så är det ju så bra för det finns mycket olika mjölsorter som är ekologiska... inte så många färdiga bröd som är ekologiska (än så länge, eller är det kanske bara i lappland?)

Kan man bli annat än grillsugen när det är så härligt ute?
Imorgon ska jag överraska Hamed med lite grillat, han gillar det. (Det är vår 4års dag som gifta! :) och kanske lite chokladmousse... Mmm.

Naima börjar bli lite trött, hon har lekt ute hela dagen lång i värmen. Jag förstår henne. Ibland.
Ibland inte.
Helst inte när hon inte vill göra som jag vill.
Det är inte lätt alla dagar. Vissa dagar går det lätt som en plätt andra dagar så funkar det inte riktigt, hon eller jag vaknar på fel sida och vi bråkar om det mesta - Kläderna, tandbortsningen, maten... you name it! Man jag tycker att jag märker hur påverkad hon blir av mitt humör och hur mycket tid jag ägnar åt henne. Hur klarar fembarnsföräldrar att ägna tid åt alla, jag kan inte förstå det? Jag tycker det är svårt med två. Fast som jag skrev, vissa dagar så går allt som smort, andra är rostigare...

Kvällens vers


Troende! Slå vakt om rätten och rättvisan som Guds vittnen, även om det skulle vara till skada för er själva eller era föräldrar och nära anförvanter. Vare sig det gäller en rik man eller en fattig stackare är Gud närmast [att döma] såväl den ene som den andre. Låt därför inte era känslor [för eller emot någon] påverka er; då är det fara att ni avviker [från rättens väg]. Och om ni förvanskar sanningen eller undandrar er [att vittna], är Gud väl underrättad om vad ni gör.
(Koranen 4:135)

mat, fika

Mammaledig = fika.

Idag har vi träffats i mammagruppen och fikat, trevlig!
Solen sken ute och jag fick lite dåligt samvete att jag inte tog vara på strålarna och samlade på mig lite vitamin D... men, det kommer väl mera, hoppas jag.
På tal om vitaminer och sånt, känns som att jag behöver det en massa nu. Yusef äter och äter och Naima springer och hoppar.

När Naima var bäbis så gick jag ner en massa i vikt för hon åt liksom upp mig, nu tror jag att det är samma sak som håller på att hända med Yusef. Det är väl rätt schysst att tappa lite av de extra (typ 20 stycken!!!) kilona som jag drog på mig, men grejen är att jag tror att det ligger en massa energi i de där kilona. Trött och sliten känner jag mig, uppäten! Fast när det är för ens barn så gör det väl inget. Det gäller väl att äta rätt antar jag.
Proteiner!!!! (Linser, bönor och ägg!) och järn! (längtar efter färska solvarma jordgubbar)
Jag vet inte om det är en sådan här dum kvinnlig grej som jag får skylla mig själv för att jag gör, men jag ser alltid till att Hamed och Naima äter bra, sedan känns det inte lika viktigt för mig.
"Äsch, vadå, jag klarar mig alltid!"...

Jag hörde att på Konsum i Storuman hade det funnits halalmärkt kött! Jag frågade idag och de sa att de ev skulle kunna ta hem mer. Hamed lär ju hoppa i taket av glädje. Fast han har varit rätt så strong ändå, han tycker att det är coolt att vara vegetarian. Fast vi är väl mer semivegetarianer = vi äter fisk.
Tror nog att jag varit vegetarian rätt länge nu, typ 6 år. Under ett tag var jag vegan, det var faktiskt rätt kul. Jag tror att under den tiden så gick jag upp en massa i vikt för jag lagade så mycket mat och var tvungen att testa massa olika recept. När jag blev gravid med Naima så blev jag ganska nojjig och ville inte dricka sojamjölk (vilket är rätt viktigt och bra för kroppen) så då började jag proppa i mig allt möjligt. Kom ihåg ur sugen jag var på skagenröra (sån här färdig för att ha på mackan)...

Imorgon ska jag på klädparty hos Linda, det ska bli najs! Me and I.

Nu är snart bollibompa slut. Back to reality.


Viktigt

Några saker jag tycker är viktigt när jag lagar mat:

- frächa (såklart helst ekologiska eller närodlade) grönsaker
typ sådana här... image86
(Bor man nära en storstad kan man få dem hemlevererade, bra idé tycker jag! Kolla in deras sida)

- God olivolja
image87

- färska örter (lite grönt gör att maten ser så mycket godare ut, typ basilika, dill, persilja, rosmarin...)

- havssalt eller flingsalt och herbamare örtsalt (svårt att leva utan)

- KÄRLEK... såklart

sedan kan jag inte komma på något mer. Vad tycker ni är viktigt när ni lagar mat?


Vackra röster... machallah!

Här är några till fina recitatörer av Koranen.
(Hameds favorit är Abdelbasset Abdelssamad)

Yo!

Här är jag igen.
En trött tvåbarnsmorsa.
Fast ganska lycklig.
Fortfarande.
Alhamdulillah.

Idag satte jag och Naima purjolök, rödbetor, spenat och morötter... det känns som att jag snart kanske får storhetsvansinne! Det kanske blir en sjukdom. Jag bara fortsätter och fortsätter och det tar aldrig slut. Grönsaker överallt.
Ja, vem vet.

Jag har pysslat lite idag med en tonårspresent till min brorsdotter. 13 år. Jisses. Då måste det betyda att jag inte är så liten längre. Fast det kanske jag har förstått redan. Jag menar, hon är ju född på 90-talet!! Jag menar, hallå, 90-talet... är de redan så stora?

Nej, annars inget vettigt att skriva. Jag ska amma bäbisen och kojsa honom. Storasyster sover sedan någon timme. Har ätit hemmagjord jordgubbsglass. Tagit lite skott från myntan. Promenerat i blåsten.


Bara mina barn?

Jag vet inte om det bara är mina barn... men det var samma sak med Naima när hon var bäbis.

De luktar disktrasa ur munnen.

Är det konstigt, onormalt eller kanske normalt. Har jag en disktrasedoftande gen som mina barn också ärvt... eller kanske Hamed?

Mest troligt är det kanske att det är bröstmjölken som ger den doften.

Fast jag kan inte låta bli att tycka att det luktar gott. Är jag konstig?

Att en liten potatis kan göra så mycket

Lycka.
Fullkomlig lycka.
Idag under två timmar så kände jag mig bara så upprymd.
Om jag säger att det var för mitt trädgårdsland så kanske ni tycker att jag är löjlig.
Men det är faktiskt sant. Mitt trädgårdsland...  eller vårat, men mest mitt :)

   

Hamed var inne med Yusef och kände sig sjuk och Naima hjälpte till att gödsla och gräva och lägga ned potatisar. Det blåste som bara den, men jag kände det inte, eller så var det kärleksvindar som blåste. Jag kände mig nästan hög när jag kom in, av glädje.

Bara när jag fick på mig stövlarna, tog fram mina frön (som nästan är söndertittade) och styrde skottkärran så började det arr pirra. Det var som att det bara var min egen grej, som om det varit en hemlis. Jag grävde och kände med mina händer i jorden och den var så varm och mjuk och jag lade ned potatisarna med all min kärlek. Jag bad till Allah att välsigna dem och la försiktigt ned jorden över dem. Mina föräldrar skulle nog ha skrattat åt mig och tyckt (finns det i svenska ordlistan?) att jag var löjlig... men vem bryr sig :) Det var min lilla glädje à moi.

Jag satte broccoli, vitkål, grönkål, brysselkål, gul-, röd-, vår- och piplök, salladsblandningar,dill, persilja, koriander och potatis. Det finns lite plats kvar och där ska jag sätta morötter, mangold och spenat. Inchallah. Kanske något mer. Kanske jag ska testa lite vitlök :). Jag vet inte.
 Och så har jag köpt hem marockansk mynta, fin fina plantor. Ska ta skott från dem och odla i massor.
Gott gott. I tabboule och supersött te, eller varför inte till mina vietnamesiska vårrullar. Mm.

  te                mynta


Min favvo

Som muslim så citerar man ofta Koranen, åtminstone 5 gånger varje dag vid bönerna.
Koranen är vår heliga bok och idag finns det miljontals människor som kan den utantill! (Jag tror det är ett mål för de flesta muslimer). Jag har perioder då jag läser mycket ur den och jag har också en bok där man läser med latinska bokstäver uttalet på arabiska, plus översättningen, vilket är till stor hjälp.
De flesta är överens om att det endast finns en riktigt Koran och det är den på arabiska. Därför tycker jag att Muhammed Knut Berströms översättning är den bästa - "Koranens budskap" heter den. (Här kan man få den gratis!)


Sedan jag blev muslim så har jag slutat att lyssna på musik. Jag känner att jag inte får ut något av det. Jag har aldrig varit någon speciellt musikintresserad person tidigare heller, fast visst kunde jag lyssna på en del rap.
Jag älskar att lyssna på Koranen och min absoluta favorit recitatör är Sheik Mishary Al Afasy. Just nu iaf. Hans röst, machallah, är så vacker. Han citerar så mjukt och lugnt.
Ni som är intresserade måste verkligen lyssna:

Nu är det dags...

att sätta trädgårdslandet. På med stövlarna och fram med hackorna och fröna... myyys. Jag har sett framemot det så länge nu.

Detta är ett resultat av förra årets skörd: (Det blev härliga biffar av just dessa)
image79

 Naima plockar morötter.

Ugnsbakad aubergine

Det ser hur smarrrigt ut som helst. Måste bara testa någon dag. Mmm...

image78

Receptet finns på: Alltommat.se

Alltså

Ibland kan man ju känna att världen är orättvis. Såg igår på tv:n om de nyrika kineserna. Såg ett par som höll på att bygga ett slott (liknande Versaille). Enormt. Alltså det är ju helt sjukt. Bara för de två. Ett slott. Kan de inte bygga något vettigare. Typ... eh... ja, det finns ju en massa saker. Det är klart att man inte vet hur man själv skulle reagera om man helt plötsligt en dag hade en massa massa pengar, man skulle nog bli knäpp i huvudet. Mer vill ha mer och mer vill ha mycket. Eller vad man nu säger.

Fast det är roligt det där. Materiella saker. Jag har perioder. Jag kan bli supermaterialistisk. Alltså inte överdrivet, men jag kan känna sådan glädje över att köpa saker. Fast nu tror jag ju inte att det är äkta glädje eftersom den försvinner så fort. Genast vill man ha något nytt. Det är ju sjukt. Fast när jag menar materialistsik så är det kanske rätt lite egentligen, typ att jag har lust att köpa en tröja eller två...
Fast så har jag perioder då jag är "omaterialistisk" -  och det är ofta de perioder jag mår bäst i.Jag känner att jag verkligen inte alls bryr mig om döda ting. Mer andlig kanske. Ja, jag vet inte. Lite mer att jag måste bry mig om de saker som verkligen betyder något.

Men det här med andlighet och närhet till Gud - Oftast så kan jag känna det i naturen, man blir liksom uppfylld av tystnaden och allt vackert, men även i mosken, bara att be med en massa andra människor. Jag brukar ofta gråta under de stora festbönerna då det är smockfullt i moskeerna och man känner verkligen stämningen i luften. Jag blir bara upprymd när jag tänker på det :). När jag ser bönerna från Mecka eller Medina så jag jag rysningar.
Sedan såklart när jag ber så känner man ju den här kontakten, det gäller bara att det ta lungt och verkligen inte tänka på något annat (vilket inte alltid är lätt!). Men det är ju i perioder också. Ibland så är man alldeles upprymd och lycklig och avstängd från det som händer runt omkring efter en bön, andra dagar så tänker man hela tiden på vad man ska göra sedan... det är som en mental träning, meditation.

Kroppen behöver träning för att hålla sig frisk, och något som inte så många tänker på - själen behöver också träning! 
Peace out

Stekpannebröd

image77
För ca 16 stycken

75 g smör eller margarin
5 dl mjölk
25 g jäst
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
2 msk sirap
1/2 tsk hjorthornssalt
ca 13 dl lantvetemjöl
(fast det går lika bra att ta det man har, jag brukar blanda vanligt vetemjöl med rågsikt,  kornmjöl eller grahams. Men hälften bör vara av vete)
(Det är också gott att smaksätta brödet med brödkryddor, finns färdigt på affären eller ta anis, kummin eller fänkål)

- Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37 grader. Rör ut den smulade jästen i spadet.
- Tillsätt övriga ingredienser, spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa 30 minuter
- Knåda degen på mjölat bakbord och dela i ca 16 bitar. Rulla till runda bollar.
- Kavla ut en boll i taget, nagga och grädda i en stekpanna, medelvärme ca 2 minuter på var sida.
- Låt bröden kallna på varandra insvepta i bakdukar. Brödet går bra att frysa.
Godast att äta varmt med myyycket smör. Mmm.

Kära vänner...

Godafton,
Här i stugan är det lugna puckar. Vi är lite snoriga och hostiga, men annars är det helt okej. Jag är lite allmän less på hur folk pratar bakom ryggen och skulle föredra att folk var lite mer rätt fram... ibland kanske, måttligt. Man behöver ju kanske inte överdriva, men på ett litet ställe sprider sig saker som en löpeld.  I Islam är det förbjudet att prata bakom ryggen på människor och jag förstår varför... det leder inte till något bra. Det betyder ju inte att alla muslimer håller sig ifrån det, tyvärr, och jag är inte perfekt på något sätt. Men men.

Naima fick en tid hos tandläkaren och blev överlycklig. Det gick ungefär lika bra som springtävlingen. Hon vägrade att gapa. Fast efter en halvtimmes tjatande så öppnade hon munnen ett tag, så vi var inte tvungen att ta en ny tid. Pust. Jag mutade med glass. Jag klagar alltid på Hamed när han mutar fast nu hamnade jag själv i mutningsträsket. Vad tycker ni, får man göra det? Det är ju nästan alltid så mycket lättare att klaga på den andre föräldern och när man själv hamnar i samma situation så skyller man bort det med att "ja, men... nånting". Typiskt.

Nej, jag ska ge er tunnbrödsreceptet senare! Lovar. Ska gå hem nu från päronen och kojsa barnen, sedan kommer det nog...
Ha det gott.


Hoummus

Äter vi nu varje morgon. Gott till tunnbröd.
Går bra att skippa sesampasta om man inte har det hemma. Vi brukar ibland bara köra kikärter, vitlök, salt och olivolja. Mmm. Och så är det enkelt att ta färdiga kikärtor, då är det bara att mixa.

image76

2.5 dl kikärtor
0.5 tsk salt
1 msk citronsaft
3 st vitlöksklyftor
4 msk sesampasta
2 krm spiskummin


1. Lägg kikärtorna i vatten i cirka 7 timmar.

2. Skölj sedan av dem och koka i nytt vatten tills de blir mjuka, cirka 1-1 1/2 timme.

3. Kör kikärtorna och övriga ingredienser i mixer till en jämn smet.



Föräldrar

Alltså när man tänker på det så är ju föräldrar så oerhört viktiga. Det är roligt hur man inser det när man själv blir förälder. Jag tänker en del på hur jag skulle vilja att mina barn betedde sig mot mig när jag och de blir äldre, och då blir det genast lite viktigare ;) kanske. Fast jag tror ju ändå att det är lite så att det går igen. På två sätt: barnen beter sig mot sina föräldrar så som de har betett sig mot dem och de beter sig som sina föräldrar mot sina egna barn. Kanske. Och så finns det ju alltid undantag såklart. Men de är ju på något sätt barnens guide genom livet här på jorden, de ser ju ändå på något sätt alltid upp till sina föräldrar, De är ju liksom grunden för ens liv.

Här är en bra länk på vad man kan göra för att visa sina föräldrar sin kärlek!
(Imorgon ska vi hjälpa mormor och morfar att sätta potatis, kanske vi tjänar lite hasanats :)

I Koranen står det:
Gud har anbefallt människan att visa godhet mot sina föräldrar; hon bör tänka på att modern har burit barnet genom det ena svaghetstillståndet efter det andra, fött det och ammat det under två år. Tacka Mig och tacka dina föräldrar och minns att Jag är målet för er färd.
Koranen (31:14)

Jahapp

Nu har jag suttit och stirrat på sidan NYTT INLÄGG hur länge som helst. Det finns så många saker som jag skulle vilja skriva om: uppfostran, dela med mig av en massa recept (helst ett bra på tunnbröd som vi ofta gör hemma i stekpannan, fast det har jag inte här), jag skulle vilja skriva en massa saker om min fina religion, jag skulle vilja vara rolig,... och en massa annat. Men jag blir lite blockerad.
Någon som kan ge mig tips om vad jag ska skriva? Vad vill ni läsa?

Annars i vårt liv så är det bara fint. Vi har storhandlat, promenerat, hälsat på lite gamlingar på mormors jobb, tränat lite rumpgympa (Hameds ide, och jag blir lite misstänksam varför han vill att jag ska göra det... hm), Hamed och Naima har åkt iväg och ska spela lite basket, jag och lilla Y ska kanske baka nåt... spännande värre. Tror det blir pitabröd, är lite sugen på det just nu.

Nej, kanske ska dammsuga lite. Vi kanske ses senare.

Jag är...

...väldigt sugen på pitabröd, halloumiost och sallad med stora härliga saftiga oliver. Mm.
Fast idag blir det fisk. Jag ska inte klaga.
Så då vet ni.

En droppe i sjön...

en

Springa springa

Äntligen idag så var det den stora dagen som Naima längtat efter. Läääänge.
Lång tid.
Hela långa dagen igår och hela långa morgonen.
När skulle den stora springtävlingen egentligen äga rum? Naima skulle ju vinna alla medaljer och springa utav bara den. Vi laddade hela morgonen och jag körde mitt pepptalk "ta det lungt i början, låt någon annan dra" "Kör hårt mot slutet"... ja, typ som värsta coachen. Vi rekogniserade banan när vi kom dit (jag tror vi var först av alla nästan) och värmde upp och peppade. När det då äntligen var dags och alla barnen var på plats så blev det något slags antiklimax. Klara färdiga GÅ! Och Naima bara stenvägrar, NEJ! INTE SPRINGA! ...och så får jag bära henne runt banan. Vi som till och med har köpt nya skor.
Jaja. man får väl inte ha för stora krav. Hon fick ialla fall en medalj, en banan, ett glas saft och så var hon nöjd. :) Är hon nöjd så är jag nöjd. Plus att hon vann en plastsax. Så coolt.
Coolt att vi kommer att ha alla saker i lägenheten uppklippta.

Men annars är det lungt. Har sovit lite dåligt några nätter men jag börjar känna mig lite piggare nu. Vi har varit och fikat på Stenseles mysigaste fik. Nog för att det är det enda som finns, men det är väldans fint. Sedan har vi åkt rutchkana och gungat och kastat sand och ätit pasta och läst saga och en har somnat och en annan har farit och fiskat och nu är det bara två kvar. Vi ska chilla och mysa och pussas och busa och slappa och inget mer. Punkt slut.


Fikadag

Det blir många fikadagar när man är mammaledig. Idag har jag haft några gamla elever som hälsat på och vi har fikat hela dagen. Jag och Naima bakade baguetter och blåbärspaj och vi åt så vi höll på att spricka. Sedan var vi på promenad och hälsade på mormor och morfar.
Ja, och så är det andra gången på väldigt kort tid som jag glömmer bort min tvätt i tvättstugan... och så är det upptaget, typiskt. Det är säkert samma person som jag frågade om nyckeln förra gången.

Och ibland så händer det att man hittar ett jobb som bara passar så perfekt till en person och man bara skulle vilja springa dit och gripa tag i arbetsgivaren och förklara hur bra det passar, skrika ut deras namn. Nu känner jag TVÅ stycken som skulle passa bra till två olika jobb. Bara sådär perfekt. Jag tror ju på ödet, så jag måste verkligen intala mig hela tiden att det blir som det blir. Acceptera. Hur det än blir.

nice

Alltså det här med slöja... ibland kan man ju få en massa konstiga blickar, till och med människor som bara glor och blir arga. De har verkligen hat i blicken. (Mest kanske mot min kvinnoförtryckande man :)
Fast det har nog aldrig hänt mig i Sverige. Inte hatblickar, men i Frankrike har det hänt rätt ofta. Då kan man ju bli lätt upprörd, fast ibland så händer det ju tvärtom - att man får positiva blickar och kommentarer.
Alltså det finns ju en massa härliga trevliga människor därute som är öppna och nyfikna på vad det egentligen handlar om. Jag var i Lycksele på sjukhuset i måndags och träffade de härligaste sjuksköterskorna som jag någonsin träffat. Helt underbara. Och så gillar jag människor som  vågar fråga typ: Jaha, så du är muslim och hur blev du det?  Alltså alla behöver ju inte gå omkring och fråga hela tiden, men det är ändå rätt störande med människor som låtsas som ingenting. Fast jag förstår dem också, men det är ändå rätt jobbigt när man ser på dem att de är generade att fråga. Som om det vore något hemskt. Ja, jag vet inte. Men det är ju inte precis någon sjukdom.

Nog om det.
Snart är det dags för vårstädning i lägenheten.

Dagens Vers
Allah (swt) säger i Koranen:
Gud har anbefallt människan att visa godhet mot sina föräldrar; hon bör tänka på att modern har burit barnet genom det ena svaghetstillståndet efter det andra, fött det och ammat det under två år. Tacka Mig och tacka dina föräldrar och minns att Jag är målet för er färd.
Koranen (31:14)

Allt har sin tid...

Tänk ändå så roligt livet skulle vara om man hade samma energi och glädje som en treåring. Man hoppade av glädje när man såg sina familjemedlemmar och man bara ääälskade att diska och dammsuga och hoppa i sängen!
Och tänk så roligt att hoppa, man liksom inte bara kunde stå stilla utan man var tvungen att hoppa för kroppen bara skrek: HOPPA! Jättemycket!
Och så måste man ropa minst femtiofem gånger : TITTA MAMMA! Titta på MIG!
Och tänk så spännande - varje dag ett nytt äventyr. Ibland blir saker nästan lite för spännande så man måste bara skrika, Aaaaaaa!
Och tänk så skönt att få sitta hos mamma eller pappa och bara känna sig sådär liten som man kan göra när man är liten, bara grina lite för att det känns skönt.
Och så skönt det egentligen skulle vara om man kunde räcka ut tungan till folk som sa dumma saker. Bara sådär spontant.

Fast det är klart att om vi vuxna började bete oss som treåringar skulle det bli en ganska tuff värld, många hårda ord och allt för många egoister. Fast nog finns det vuxna människor som fortfarande är kvar i den åldern rent mentalt...
Ja, det är nog tur ändå att vi är som vi är. Allt har sin tid.

Hamed har varit superdaddy och jag har mjölkat som en kossa, heela långa dagen igår var han ensam. Han var nog ganska stolt över sig själv. Såklart jag också. Machallah.
Nu ska jag se matprogram och pussa på min bäbis. Naima hämtar hästbajs med morfar (till vårt trädgårdsland). Snart snart... mina händer behöver smutsa ned sig lite... längtar


Upptäcktsfärd

Nu när våren äntligen har kommit, även till lilla Stensele, så vad passar inte bättre än lite upptäcktsfärd?
De här två senaste dagarna har vi upptäckt lite nya saker:
- massor av leksaker som tinat fram under snön (de flesta stod det Israelsson på... undra om någon känner sig träffad? :)
- en häftig innebandyklubba
- ett par glasögon
- vit och blåsippor
- två nya gungor
- maskrosor
- många fina pinnar, stenar och snören som man kan låtsasfiska med
- grästuvor som man kan hoppa på och låtsas att det är små berg

... det är bara såå härligt med vår!

(Lena G, vad roligt att du har hittat hit! Det var ju ett tag sedan, kulkul. Jag är ju nyfiken på vad som händer i ditt liv?

Och jag bara undrar helt stilla om du min kära Maria M brukar vara här? Lämna isåfall en liten kommentar! Jag vill ju prata med dig! Det var så länge sedan...)

Nu går solen ned och det är dags för lite bön och meditation över allt vackert som finns.
Alhamdulillah.

Idag är det...

3 år sedan Naima kom till denna underliga värld!

Jag kommer ihåg så väl när värkarna började och hur jag satt och tittade ut genom fönstret på snöfallet (!). Klockan var ca 5 på morgonen och jag sa till Hamed att jag trodde det äntligen var dags. Ni som känner honom vet ju att han inte kan stressa, och gissa hur han reagerar i en sån situation? Jo, han sa: vänta ett tag, jag ska bara ta min dusch!
Ibland kan man ju skratta åt det...
ibland :).
När vi väl hade fått oss in i bilen och kommit en bit så tappar mamma kontrollen på bilen, den sladdar och vi åker ner i diket. Typiskt. Hamed har filmat det och man kan riktigt se min mammas förtvivlan. Fast sedan kom en taxi och allt gick ju vägen sedan.
Naima föddes kring åtta på kvällen efter mycket ont. En sådan smärta som man inte riktigt kan förbereda sig på. Något som man aldrig tidigare känt (Fast med Yusef så tyckte jag att kroppen liksom kom ihåg hur det hade varit och man förstod liksom att det skulle ta slut någon gång).

Men vilken lycka. Ett litet knytte. Och nu är hon värsta stora tjejen.
Man kan lätt bli nostalgisk.
Och snart så har jag och Hamed varit gifta i fyra år, den 30:e maj! Snart är vi ju pensionärer!

Annars:
- Jag tycker att det är svårt att sova om kvällarna. Det är mycket som snurrar i huvudet: jobb, framtiden och allt möjligt... jag började till och med en kväll tänka på vad jag skulle packa med mig när vi ska åka till Paris! (och det blir i september, inchallah)...
- Ska vi på treårskoll imorgon
- Jag ska bjuda hem några gamla elever på fika, jag saknar dem!
- Hameds basketlag hade match idag
- Vi ska gå och kolla på vår kolonilott, kanske kratta lite löv = VÅR! Hurra!
- Läste surat Yusuf igår innan jag la mig, den är så fin (Hamed läste den för mig när jag var på sjukhuset och höll på att föda Naima också!). Den fick mig att tänka en del på hur viktigt det är att ha tålamod och inte allt för snabbt döma i olika situationer och att vi måste lära oss att förlåta. Allah är den store förlåtaren och han älskar att förlåta, därför bör vi också göra det.

Nej nu har jag ätit så mycket sötsaker så jag mår nästan illa. Måste slappa bort kalorierna ett tag :)
Fred med er

Dagens...

Dagens Vers
Allah (swt) säger i Koranen:
Säg: Vi tror på Gud och på det som har uppenbarats för oss och det som uppenbarades för Abraham och Ismael och Isak och Jakob och deras efterkommande och det som uppenbarades för Moses och Jesus och för de andra profeterna av deras Herre; vi gör ingen skillnad mellan dem.
Koranen (2:136)


Dagens Hadith

Profeten Muhammad (saw) sade:
Den är inte en sann troende som äter sig mätt medan hans granne inte har mat att äta.


Matprogram

Jag gillar ju att laga mat, ibland, fast mest kanske att äta god mat och det är ju inte alltid som det blir som man tänkt sig. Så därför tycker jag det bästa är ju att kolla på recept. Jag kan göra det i timmar, bara fantisera, bläddra, känna smakerna av hela världen, fantisera, fundera ut vilka människor man skulle bjuda på maten och allt runt omkring. Matprogram på tvn är ju också super. Fast jag kan inte direkt säga att jag har någon favoritkock. Jag stör mig alltid på något, fast maten är ju alltid så fin och verkar så god. Nu ska jag se på Nigella Express hos mina päron sedan dra mig hemåt och försöka mig på att baka ett par bullar, vi får se.
Annars har vi varit på föräldraträff med de allra sötaste ungarna. Käkat pitabröd, hoummus och en massa grönt, promenerat och busat på. Så det så.

Kampen mot terrorism fortsätter...

Såg på Al Jazeera (den engelska versionen, mycket bra kanal!) om Sami al Hajj, en fd kameraman som jobbat på kanalen. Han hade just blivit utsläppt från Guantanamo efter 6 år... oskyldig. Torterad och förnedrad. Det är över 500 män som blivit utsläppta från fängelset, över 500 stycken som alltså blivit oskyldigt arresterade. Fortfarande finns det kvar ca 300. (Siffror är inte min starka sida).
Läste på Linns blogg om en svensk broder som blivit satt i franskt fängelse. Kampen fortsätter.
Politikerna leker med människors liv.

Må Allahs fred vara med er alla.

En blogg jag gillar...

För muslimer:
Turban!

Hurra!

Igår fyllde min lilla gubbe år. Hela 35 stycken. Vi käkade cheesecake med blåbärssylt och Naima gjorde en fin teckning.
Vi var hos mina föräldrar hela helgen och "vaktade" huset eftersom de åkte bort. Härligt med massor av utrymme. Mest kanske för Naima vars ben inte kan vara stilla i en minut.

På torsdag bli Naima tre hela år. Häftigt. Då får vi göra en till tårta och snaska på ordentligt. Det är bra att man har något att skylla på. Jag är bara sååå sötsugen hela tiden. Inte bra. Jag måste nog snart ta tag i det... och så borde jag börja träna också. Någon gång i framtiden. Fast det känns ju kanske inte som den bästa årstiden att köpa ett träningskort. Och sedan så stannar vi nog inte här hösten (inchallah) så jag kan ju fortsätta att drömma.
Vi funderade på att åka till Marocko under Ramadan, men det blir nog troligen till familj nr.2 i Paris. Men det kan nog bli skönt det också. Oftast brukar man få en extra lång sommar. Och äta färska fikon... Mmm. Nu var det ganska länge sedan vi var där, jag och Naima. Ett år sedan. Tiden går fort. Då var Yusef en liten böna i min mage :).

Måste åka på bibblan och lämna igen lite böcker. Hamed har fotboll ikväll. Vi hade tänkt att försöka lägga ut båten i vattnet (nu har äntligen isen försvunnit! Fast inte helt). Det är bara lite snö kvar på vår kolonilott...det närmar sig.
Imorgon så ser jag framemot mammaträff!

Ha det gott


Hela tiden, hela dagen.

Idag har varit en slödag. Jag har känt mig så slö och tung, som när det ska åska ute ungefär. Det kan bero på att Yusef gnäller under nätterna en del, men det kan också vara att jag blir uträngd av tre andra i sängen och ligger på totalt 5 cm. I natt var det bråk om täcket också.
Mys.
Hela tiden. Hela dagen. Hela kvällen och hela natten. (Det är Naimas favorituttryck - Heeela tiden, allting är "Hela tiden"... det är bäst när det är "Mamma, om dig hela tiden å hela dagen"!)

Men jag har hunnit titta på fredagsbön från Mecka. Gjort pannkakor. Bön. Fikat på Aktiviteten. Läst några Totte och Emma på bibblan. Ätit glass. Försökt att spela tennis med Hamed, fast han gav upp rätt snabbt. Vattnat mammas blommor med Yusef i min coola bärsjal. Bön. Ätit spagetti med gröna linser. Gjort citronpaj med Naima. Sneglat på tvn. Bön. Käkat citronpajen som inte var lika god som den såg ut. Sneglat ännu mer på dumburken. Åsså sista bönen innan sängdax.

(Tvärsåg på en film jag redan har sett - In this world. En mycket deprimerande berättelse som handlar om två afghanska killar som flyr från sitt land. När jag ser den så inser jag vilken tur jag har... jag tänker på alla människor som flyr från sina länder och vilka medel de använder sig av, hur de blir utnyttjade och illa behandlade. Suck. Men det är väldigt bra gjort. Väldigt sevärd.)

Och äntligen så börjar snön på att försvinna. 
Jag ser ljuset.
Jag längtar att få så mitt trädgårdsland. Mmm. Att få äta solvarma jordgubbar, nyskördade potatisar och morötter. Mm.

Nu ska jag fortsätta att drömma.

På tal om...

Knutby.
Jag såg att det skulle göras en dokumentär om morden och allt som hände där borta.

Jag har en liknelse som jag OFTA brukar köra. Så de som känner mig har nog hört den några gånger, men jag tänkte dra den här för er mina kära läsare.

Så här är det. Tänk dig att man visade en dokumentär eller ett repotage om morden i Knutby i ett icke kristet land (typ ett muslimskt land) och en massa andra konstiga saker som vissa människor gör i KRISTENDOMENS namn (det är ingen attck mot kristendomen utan människorna såklart!). De skulle förstås börja prata om hur knäppa alla kristna är och tänka att de är verkligen konstiga. Ja, många skulle nog felaktigt dra slutsatsen att alla kristna var lika tokiga.
Men pratar man då med en kristen i ett annat land så säger han kanske att det är de svenska kristna.
De skristna svenskarna säger kanske att det är pingstvännerna som är lite konstiga.
Pratar man sedan med en pingtsvän så säger han att det är knutbysekten som är konstig.
Pratar man sedan med en medlem av knutbysekten så säger de att det var pastorn som var konstig.

Ja, och i slutändan så hamnar man kanske rätt tillslut. Fast det är en lång väg dit. Men det är ju alltid bäst att försöka söka ett så korrekt svar som möjligt innan man börjar att anklaga miljontals människor för att vara det som egentligen EN enskild person är.

Hoppas att någon fattar vad jag vill ha sagt med det :)

Fast visst är det lättast att generalisera, dra alla över en kam, då behöver vi inte reflektera så mycket... eller?

RSS 2.0