Istallet for hamburgare?

Ja, kanske det vore nagot att testa. Jag brukar gora burgare med vetekross, de ar goda, fast detta verkar ju ocksa vara ett bra recept (nyttigare kanske med linser om man vill ha lite protein och jarn):

Fran recept.nu

LInsburgare

Antal portioner: 4

Förberedelsetid: 5 min

Tillagningstid: 20 min

Färdigt på: 25 min


Ingredienser

3 dl kokta röda linser
3 dl kokt jasminris
10 cm purjolök
2 st ägg
1 st vitlöksklyfta
1 msk riven ingefära
1 msk garam masala
2 knippen färsk koriander
0.5 tsk chilipulver
4 msk ströbröd
salt
peppar
4 dl smör eller margarin till stekning

Gör så här

1. Skala och hacka vitlöksklyftan. Hacka koriandern och riv ingefäran fint. Lägg allt i en bunke. Skölj och strimla purjolöken och stek den i smör eller margarin så att den svettas. Lägg sedan ner purjolöken i bunken.

2. Rör också ner linserna, det kokta riset, ägget och kryddorna och justera med lite ströbröd så att röran får en fast och bra konsistens. Salta och peppra och tillsätt chilipulver efter behag. Forma smeten till runda, lite tillplattade biffar och stek i margarin i en stekpanna, 4 minuter på varje sida.

Tips

Gör hellre biffarna lite lösa än att ösa på ströbröd. Det är bättre att ha sköra burgare än smuliga och smaklösa.


rena och fina barn

Visst ar det harligt att vara alldeles nyduschad och ren och lagga sig i en nybaddad sang? Mmm. Nu ar bada sma barnen badade och rena. Fast kanske inte, tittade just pa Naima som atit blabar och hallon :). Bollibompa slutar snart och sa blir det sagostund. Myspys. Lilla babisen har slagit rekord i att sova - 9 timmar utan mat - LYX!
Nu blir det "bibon" (nog det enda ord som Naima anvander pa franska - betyder nappflaska) och lyxtid till MIG (kan man ju hoppas :).

parabolproblem

Min kära man har tänkt att ställa in parabol så att vi kan se en lite franska och arabiska kanaler, men det bara krånglar. Men visst är det ganska fantastiskt att vi kan fånga in en massa strålar från sateliter och se olika grejer på tvn. Jag låter kanske gammalmodig, men jag tycker det är helt otroligt med alla dessa grejer, jag förstår verkligen de äldre som förundras över internet. Det gör ju jag med. Tänk ändå hur det var förr... och även just nu i många u-länder... hur var det bara för några år sedan då vi inte hade mobiltelefoner? Hur fick man egentligen tag i folk? Ja, det går snabbt. Ibland blir man ju nästan rädd.

Jag kom bara osökt att tänka på hur olika vi är uppfostrade. Jag kanske tänker mycket på min man och jag, hur olika vi är, men jag tycker inte det har något att göra med var man kommer ifrån. Det är klart att det kan påverka också, men även fast man bor på samma gata och i samma stad så uppfostras vi ju ändå väldigt olika. Jag tror ju att som föräldrar så gör man ju så gott som man kan i den situationen man är i och sedan så går man ju ofta tillbaka till sina föräldrar, hur man själv blev uppfostrad.

Fast det var ju egentligen inte det här jag tänkte skriva om, utan mer bara tv vanor, eftersom jag ändå var inne på det. Nu tittar jag inte så mycket på tv, men när det väl händer så kommer det ju ibland par som kysser varandra eller så, det är ju inte ovanligt alls (fast jag menar inte bara när jag tittar, att det skulle vara speciella program som jag tittar på, nejdå, oroa er inte :) det jag menar är att det inte är ovanligt att det visas i svensk tv :). I min familj så har det inte varit något speciellt konstigt att titta på det, men för min man så har det varit tvärtom. Det som jag kan tycka är lite roligt är att om vi sitter hela familjen, med mina bröder och allihopa, och det skulle råka komma något sådant på tvn så slår min man bort det. Ja, jag kan förstå honom, han tycker det är pinsamt (och det har ju lett till att jag också tycker att det är pinsamt)... fast ändå på något sätt så tycker jag att det är ännu mer pinsamt att koppla bort det: Jag vet inte. För oss svenskar är det nog inget ovanligt, men i många muslimska länder så är alla sådana scener cencurerade.

Men jag tycker ändå att vi borde tycka att det är pinsamt, på något sätt så är det ju så intimt, allt håller på att förlora värdet. När vi promenerar på stan så ser vi halvnakna kvinnor i bh och trosor (reklampelarna) och allt är så sexifierat, tänk att det finns stringtrosor för små barn!!
- Jag är stolt över att inte vara ett sexobjekt, jag är inte till för att vara snygg eller att tillfredsställa andra människors blickar. Jag är en människa som ska respekteras för min hjärna, inte min kropp. Jag är stolt över att bära slöja!
Tack för mig :)


Den muslimske mannen och kvinnan

Hittade pa malinastankar ett valdigt bra inlagg om Imam Khumayni och hur han ansags att kvinnor skulle behandlas.

Fran hennes sida:

"Vi vill att kvinnan ska vara på sin exalterade mänskliga status och inte någon leksak."



Imamens fru:

Imam erbjöd mig alltid den bästa platsen i rummet. Han började aldrig äta förrän jag kommit till middagsbordet. Han talade också om för barnen: 'Vänta tills Khanum kommer'. Han bibehöll respekten för mig och ville inte ens att jag skulle jobba hemma. Han brukade alltid tala om för mig: 'Sopa inte'. Om jag ville tvätta barnens kläder vid dammen, brukade han komma och säga: "Res dig upp, du borde inte tvätta".

I det hela, så ansåg inte Imam att sopa, diska, och även tvätta barnens kläder som en del av mitt ansvar. Om jag vid nödvändigheten ändå gjorde detta ibland så brukade han bli uppretad och uppfatta det som en orättvis behandling mot mig.

Även om jag gick in i rummet brukade han aldrig säga: 'Stäng dörren efter dig', men han väntade tills jag satte mig ner och sedan reste han sig själv för att stänga dörren.

Ta och kolla in sidan, det finns mycket bra information om islam!

Andra saker som nog inte manga visste om mannen och kvinnan inom islam:

-- Personen som dör medan han försvarar sin mor, hustru, dotter eller syster kommer att belönas med den högsta nivån i paradiset.
-- Om kvinnan innehar rikedomar är hon fri att använda det på vilket lagligt sätt hon än önskar, utan att behöva någons tillåtelse (fader, make eller andra).
-- Det är obligatoriskt för mannen att slösa och ge av sin rikedom för uppehåll - boende, mat etc. - för dem under hans vård så som hans mor, hustru eller dotter, även om han inte önskar det.
-- Modern har fått företräde över fader tre gånger angående rätten till snällhet, godhet och välvilja från deras barn.
-- Vemhelst som har döttrar och behandlar dem väl, så kommer de vara anledningen till att han blir beskyddad från helveteselden.
-- Om en man dödar en kvinna avsiktligt förtjänar han inte längre att leva och kommer att dödas, även om offret var hans hustru.
-- Allahs Budbärare, Allahs välsignelser och frid vare över honom, gav råd angående kvinnan: Behandla kvinnan väl. Han sa även: De bästa bland er är en de som är bäst i behandlingen av deras hustrur. Han sa även: Ingen hedrar kvinnan förutom en hederlig man. Och ingen förödmjukar henne eller föraktar henne förutom den som är ond, usel, elak och moraliskt fördärvad.
-- Det är tillåtet för en kvinna att gifta om sig - med vemhelst hon önskar - om hon är frånskild eller änka
-- Kvinnan är tillåten att jobba i alla fält, som hon är kapabel att klara av, så länge som det är i samklang med hennes fysik.
-- Kvinnan som utför ett arbete jämlikt en mans arbete är berättigad - och given - samma lön som mannen.

Ja, det var lite fakta fran Islamguiden. Det finns annu mera, ta och titta!

Klader igen

Jo, det har med barnklader, jag kan tycka att det ar lite jobbigt nu eftersom jag alltid har hallit pa och tjafsat om att inte ha typiska tjej och killklader. I stort sett alla klader som Naima haft har varit ganska neutrala, kanske lite mer "killiga", och nu nar jag tar pa Yusef kladerna sa far jag lite daligt samvete eftersom de kanns sa typiskt killiga. Men det ar ju anda ganska kansligt pa nat satt, mer accepterat att tjejer kan ha killklader, men att satta pa en lite kille tjejklader skulle kanske vara ganska stotande for de som vet konet pa barnet. (Samma sak i vuxenvarlden, klader, jobb, beteenden... det kvinnliga anses ju oftast som samre, det andra)
(Tycker att det borde vara valdigt svart att satta in vissa klader under rubrikerna tjej och kille, det finns ju vissa typiska - men de andra? Vem ar det som bestammer det egentligen?)

Fast jag har nog blivit sadar trakig nu tror jag, Naima alskar klanningar... Typiskt. Den gamla radikala Maria har forsvunnit, det ar bara att acceptera. Fast klanning ska nog Yusef fa ha pa sig ocksa. I Marocko har mannen valdigt fina "klanningar", han skulle bli hur sot som helst! Men det blir nog inte med rosa spetsar. I de flesta muslimska lander sa bar ju faktiskt mannen klanningar ocksa, harligt!

Samma sak med leksaker, typiska tjej och killleksaker. Jag forsoker att handla neutrala grejer och forsoker att leka med bilar (den TYPISKA killeksaken...) men det ar ju bara sa otroligt trakigt att kora fram och tillbaka, men det ar ju valdans trakigt ocksa att leka med dockor... det kan ju ha nagot med min alder att gora. Kanske.
Vi har knappt handlat nagra leksaker till Naima utan arvt valdigt mycket, en del dockor ocksa. Just nu sa ar det malarfargerna och doktorsvaskan som ar roligast, att blasa sapbubblor och ocksa skoj, aven lego och bocker ar toppen. Fast jag tror nog att hon foredrar dockor framfor bilar. Har fatt och lanat en massa leksaker fran grannen som snart ska flytta, super! En hel lada med bocker, Naima ar saa fortjust i dem. Det ar ju faktiskt super att sitta och lasa medans man ammar.

Ja, i alla fall, alla far ju gora som de vill med klader, leksaker och uppfostran, huvudsaken ar ju att man kanner att det man gor ar ratt. Jag tycker bara att det ar synd att fastna i fack bara pa grund av konet - med alla saker, vi ar ju alla manniskor.

Den har pyjamasen skulle jag vilja ha!!
 image36Godnatt!!

Klader pa hjarnan

Idag ar det "betalarakningsdagen" for mig, alltid lika roligt, fast det verkar som att det inte funkar att logga in just nu pa bankens hemsida. Lika bra att skriva lite har pa bloggen.

Just nu sa har jag fatt klader pa hjarnan. Usch. Jag tycker inte om det, jag blir liksom helt sjuk. Ligger och tanker pa klader innan jag ska sova och hela tiden. Fast det ar inte till mig utan till barnen. Nej, jag tycker inte om det, det ar ju pa nagot satt sa materialistiskt och jag tycker att det ar ett sadant sloseri med tid att ligga och tanka pa sant, fast jag kan liksom inte fa bort det. (Jag menar att jag mest inte tycker om att jag tanker pa det for koper jag nagot sa gor jag ju det och det ar ingen ide att bara tanka pa det. Man ledsnar ju ocksa ratt snabbt pa saker, det ar ju kanske roligast att fantisera om dem.)  Men vad gor man? Vi ska aka till "storstan" nasta helg (da ska jag handla lite), eftersom Hamed annu en gang ska aka ivag... snyft, fast det ar bara for en vecka, det klarar vi nog :). Han skall aka ivag och traffa sin bror i Paris som han inte traffat pa flera ar, det blir ju kul, jag skulle garna akt med om bara Yusef varit lite storre och vi haft lite mer pengar. Fast riktigt annu har ju inte den riktiga varen borjat, for den ar sa underbar dar borta... *drommer mig bort*. Varen i Paris, ja, vilken klycha, men den ar i alla fall inte som varen vi ar vana vid har i lappland, slask och sno... ibland sno i maj och t.o.m. juni!!! Fast vem vet med klimatforandringarna sa kanske vi snart har det lika harligt har.

Igar sa var vi i backen och hade det mysigt. Naima kunde inte bestamma sig om hon ville vara Erry (Bjorn Ferry) eller Annapar (Anja Parson). Det ar skont att sma barn har sadan fantasi for vi hade inga skidor till henne, hon ville ju saa garna aka. Men det gick bra med ett par stavar och skidglasogon, da "akte" hon ju ocksa skidor! Solen sken annu en gang och vi njot av att fa vara ute. Det var sa harligt ocksa att solen inte gick ner forran vid halv fyra, da hade vi tid och behovde inte stressa hem for bon som det har varit tidigare. Det gar snabbt nu, i december sa var maghreb vid ett!

Nu maste jag titta pa lindex hemsida pa lite barnklader for att bli annu mer sjuk...


Snön lyser vit...

Många säger att det är något typiskt svenskt att prata om vädret, men jag tror att det är ganska universellt, förutom kanske något ställe där det är samma väder nästan hela tiden. På något konstigt sätt så är det ju liksom en trygghet, träffar man någon och man har slut på saker att prata om så kan man ju alltid lägga in en kommentar om vädret. Just nu så är det i alla fall väldigt fint ute, solen skiner och snön ligger tjock på träden och marken, ute på isen är det lite dimma, det verkar kallt ute. (Detta måste ju alltså betyda att jag har slut på saker att prata om!?) Jag måste nästan ut och fota lite senare, det är så underbart vackert.

Annars så har vi varit och hängt i mina föräldrars hus eftersom de är bortresta. Det kan vara ganska skönt att få lite yta, helst för Naima som springer fram och tillbaka. (Och skönt för grannarna att slippa höra hennes skrik, jag fattar inte vad det är med henne! De måste ju tro att vi misshandlar henne när det egentligen handlar om att hon inte vill ha på sig lejonsockarna... andas djupt... tålamod tålamod...) Tur att Yusef än så länge är lugn så att vi kan ägna tid med henne. Ibland blir jag ju orolig och tänker att han måste vara sjuk när han sover så mycket, på natten vaknar han oftast bara en gång och jag ger honom mat och han kanske totalt är vaken 1 timme av dygnets 24. Men man glömmer ju så lätt hur det var att ha en liten bäbis fast det inte känns som att det var länge sedan.

Nej, nu kanske man ska hämta tidningen och göra en kopp te. Mm. 
Ha en bra dag på er. 



ord

"Gud förändrar inte människornas situation, förrän de ändrar sitt sinnelag." [Ar-Ra'd, 13:11]

"Säg: 'Livets fröjder är få; evigheten har mer att bjuda den som fruktar Gud och [ingen] skall få lida ens den orätt som ryms på en tråd. Var ni än befinner er kommer döden att hinna ifatt er, även om ni skulle [fly upp] i höga torn.'"[An-Nisaa, 4:77-78]

Bojkotta Israel

Laste just denna artikeln: Gaza stannar pga elbrist
Hur lange skall detta fa halla pa egentligen? Nar ska manniskor oppna ogonen for vad Israel egentligen haller pa med? Jag blir mer an upprord, jag hittar inte ord for min ilska och sorg for det palestinska folket...

Fran Bojkotta-israel.nu:

Fred och demokrati är oförenligt med ockupation och apartheid. Precis som Sydafrika under apartheid behöver Israel isoleras och ekonomiska sanktioner införas.

Israels militära ockupation har pågått sedan 1967. Israel kränker kontinuerligt mänskliga rättigheter och bryter mot en mängd FN-resolutioner. Det står klart att Israel aldrig kommer att dra sig tillbaka från de ockuperade områdena självmant. Därför behöver press sättas på Israel till dess att ockupationen upphör.

Vi uppmanar alla enskilda att inte köpa produkter från Israel eller turista i landet.

Vi uppmanar alla företag och myndigheter att inte handla med Israel, eller israeliska företag. Och att idrottsrörelsen fryser allt utbyte med Israel.

Vi kräver att Sverige och dess regering verkar för att EU säger upp frihandelsavtalet med Israel.

Vi kräver att Sveriges regering omedelbart stoppar all vapenhandel med Israel. 

Nätverket bojkotta Israel


Energi

Morker och morker. Snacka om ett stort morker. November, december och januari ar inte precis mina favoritmanader med allt detta morker som bara omsluter en. Det gor det ju inte sa mycket lattare att jag bor med en solalskande manniska, stackarn. Men visst haller ni med om att det kanns ganska tung ibland under dessa manader, for visst ar vi inte ensamma?

Men det ar klart nu vander det ju ganska snabbt ocksa, vi har ju kompensation under sommaren med ljus 24 timmar om dygnet. Nar vi pratar med Hameds slakt tror de inte att det ar sant, ljust nagon timme under vintern och ljust hela tiden under sommaren?!? Ja, Gud ar stor.

Fast det ar ju liksom bara att acceptera; som allt annat, vad kan man gora. Tycker att de flesta recept just nu handlar just om energi - drycker, kakor och allt sant. Gjorde faktiskt ett par goda energikakor for nagra dagar sedan, rena godiset! Vet inte hur nyttiga de ar, men valdigt smarriga, bra om man tranar kanske.
Kommer fran tidningen Allt om Mat (som jag upptackte nu har en hemsida!! Hurra!)

Energikakor (ugn 150°)
Hacka 100g valnotter; 100g hasselnotter och 100g torkad frukt. (Jag bytte ut hasselnotterna mot mandlar och som frukt tog jag aprikoser, plommon och russin).
Blanda med 1dl mjol och 1tsk kanel. Varm 1dl honung och 1dl socker tills det smalter. Blanda allt och kla en form (24cm i diameter) med bakplatspapper, platta ut kakan med ev oljade hander. Gradda 35 minuter. Lat svalna och skar i bitar.


Burr...

Kallt kallt. Imorse var det -25 grader, huvva. Hade tankt att promenera lite med barnen men angrade mig ganska snabbt. Det blev en eftermiddag pa biblioteket och sedan stannade vi hos mormor och morfar en stund. Lilla babisen bara sover och sover och ater och spyr. Nar han var tre veckor sa borjade han att ge oss underbara leenden, sa fantastiskt; machallah! Man blir alldeles varm i kroppen. Jag har inte lyckats fanga det pa bild, men har kommer min lilla goding

  
Sa har vackert var det igar!
image35




Dagens Vers
Allah (swt) säger i Koranen:
De som ger åt andra såväl i välfärdens dagar som i tider av brist och som lägger band på sin vrede och förlåter sina medmänniskor - Gud älskar dem som gör de goda och det rätta.
(Koranen 3:3-134 )


Dagens Hadith

Profeten Muhammad (saw) sade:
Allah dömer er inte utifrån era kroppar och ert utseende, utan Han granskar era hjärtan och ser till era gärningar.
[Muslim]


Om karikatyrerna

Läste en intressant artikel om karikatyrerna av profeten Muhammed (Allahs nåd och välsningnelser vare med honom) och varför vi muslimer blev så upprörda av dem. Läsvärd!

"Om Usama bin Ladin hade varit karikatyrernas föremål skulle knappt någon ha klagat. Således måste det förstås att muslimer inte attackerar yttrandefriheten utan snarare reagerar mot hatfulla, illasinnade förvrängningar."


Dagens vers:

Säg: Detta är Gud, den Ende, Gud den Evige, som är Orsak till allt, Vidmakthållare av allt, hos vilken alla söker skydd. Han har inte avlat och inte blivit avlad, och ingenting har funnits som kunde liknas vid Honom.
(Koranen 112:1-4)

Dagens Hadith
Profeten Muhammad (saw) sade:
Den bästa muslimen i fråga om tron är den som har det bästa uppförandet, och den bästa av er är de som behandlar sin hustru bäst.
[Tirmidi]  (Från islamguiden.com)


Flyktingar

Igår just när vi skulle lägga Naima var det en dokumentär på tv:n om båtflyktingar, usch och fy vilket öde. Jag blev illamående, hur de behandlades! Det är ju ingen överraskning, men när man fick se det på riktigt blir man väldigt berörd. Det var en fransk kille som lyckats få en plats på en båt och kunde filma resan, ja jag måste säga att det var väldigt intressant.

På de franska nyheterna så såg jag ett repotage om unga afrikanska killar som väntade på flygplatser för att krypa in i utrymmet där hjulen dras in och så fly till något annat land. Vad de inte visste var att de under flygturen var -50 grader och ofta så frös de ihjäl under turen och när sedan hjulen skulle ut för landning så ramlade de ut. Tydligen var det en ung kille som nyligen hade ramlat ut och landat vid ett hus nära flygplatsen i Paris, ihjälfrusen. Vilka öden! De gör verkligen allt för att ta sig till ett nytt land och sedan när de väl kommer fram så blir de behandlade som skit. Ja, vad ska man säga. Man blir ju bara ledsen.

Dokumentären heter En resa genom helvetet

Från Svt : Fransk dokumentär från 2007. De är flera hundra i en bräcklig farkost. De har varken vatten eller mat. De som pratar blir slagna och de sjuka kastas överbord. För de afrikaner som klarar den tre dygn långa resan hägrar ett nytt liv i Saudi-Arabien. Journalisten Daniel Grandclement riskerade sitt eget liv för att filma de omänskliga förhållandena på en illegal flyktingbåt.

Även i SVT1 27/1


Tips

Jag maste bara fa tipsa om en rolig blogg, verkligen min humor. Alla haller pa att tjata en massa om hockeyfruns blogg, men jag vet inte riktigt, det har ar verkligen min humor :).

Pizza

Att laga pizza hemma är ju faktiskt såå mycket godare än att köpa hem, enligt min åsikt. "Mat Tina" tipsar på Aftonbladet om två goda pizzor
.image33

Solen

Oj så gott jag har sovit! Naima sov över hos mormor och morfar och jag fick så mycket plats i sängen, underbart! Fast jag föredrar ändå att hon sover där, det är så tomt utan henne i huset, lungt och tyst. Skönt men också ganska tråkigt :)

Idag så sken solen några minuter och vi var ute på promenad på isen och bara njöt. Känns som att det var flera år sedan vi såg den sist. Så härligt. Sedan bakade vi muffins med banan och kokos, gott gott. Nu ska vi äta lite fisk som morfar har fiskat, helnice.

Dagens vers

Säg: Vi tror på Gud och på det som har uppenbarats för oss och det som uppenbarades för Abraham och Ismael och Isak och Jakob och deras efterkommande och det som uppenbarades för Moses och Jesus och för de andra profeterna av deras Herre; vi gör ingen skillnad mellan dem.
Koranen (2:136)

Ekohandel

Reklam! - Pa denna sida (ekohandel.se) finns allt mojligt ekologiskt, till och med tandkram! Wow! Jattebra sida for de som kanske inte har sa stort utbud i sina narbutiker pa ekologiska produkter. Det finns mat, klader, hushallsartiklar, hygienprodukter, reningoringsmedel och mycket annat.
Ta en titt!!


Kikartsgryta

image32

Fran recept.nu

Ingredienser

1 st gul lök
2 st gula paprikor
1 st squash
400 g smör
1 burk kikärtor
1 burk hela tomater
1 krm svartpeppar
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk timjan
250 g keso naturell
1 st citron
1 st pressad vitlöksklyfta
 0.5 dl hackad persilja

Gör så här

1. Riv av skalet på halva citronen och lägg det i en skål. Lägg i keson, pressa vitlöken och tillsätt den och vänd ner den hackade persiljan. Låt stå i kylen ett tag.

2. Skala och grovhacka löken. Kärna ur paprikan och skär den i bitar tillsammans med squashen. Fräs alla grönsaker i smör en gryta. Skölj kikärtorna i ett durkslag och låt rinna av.

3. Rör ner kikärtorna och tomaterna med sitt spad. Krydda med peppar, smula i buljongtärningen och tillsätt timjan. Låt allt koka ihop cirka 10 minuter. Servera med en klick gremolataröra och kokt potatis.

Har inte smakat sjalv, men den verkar smarrig!


Muharram

Vi ar inne pa den heliga manaden Muharram i det islamiska kalenderaret. Och idag ar det den 10:e, vilket ar en valdigt speciell dag.


Muharrams välsignelser
-       Det är den första månaden i den islamiska kalendern.
-       Ordet Muharram betyder "förbjuden". Även innan islam ansågs denna månad vara helig och under den var alla olagliga gärningar förbjudna, särskilt blodsutgjutelse.
-       Denna månad för med sig många välsignelser, speciellt den tionde dagen i månaden. (Abu Qataada har berättat att det har sagts att Profeten (s.a.w.) sa: Jag har ingivits att genom att fasta den tionde Muharram får man sina synder förlåtna för det föregående året." ( Tirmizi)



Nagot som ar bra att tanka pa:
Profeten Muhammad (sallahu 'alayhi wa sallam) sa: "Den som tror på Allah och Domedagen skall tala om han har något gott att säga, annars skall han vara tyst" [Bukhari & Muslim].

4 veckor...

... Ar min lilla babis idag. Tiden gar sa fort!! Jag blir nastan radd. Huvva. Och sa kom jag pa att jag fyller ju faktiskt 25 och inte 24 som jag trodde. Fast det blir jag inte speciellt radd for, jo kanske for att jag ar sa forvirrad sa att jag inte ens vet min egen alder, men inte for alderns skull. Jag har nog alltid sett framemot att aldras, tycker att rynkor ar sa fina. Det kanske blir annorlunda nar de ar pa mig. Fast jag tror att jag tycker det eftersom sa manga sager att jag har ett sadant "barnsligt" ansikte och runda kinder, da har jag nog satt det i kontrast till ett gammalt ansikte och rynkor.

Tidigare sa valde jag att ta bort mina personliga bilder fran bloggen efter nagra kommentarer om islam, som jag tyckte kandes lite laskiga. Fast nu kan jag inte riktigt lata bli... maste bara lagga in nagra bilder. (Mest tillangnat dig Frida, eftersom du inte sett hur stor jag har blivit!! Nu kan jag ha dina klader, tjoho! :)

 (Jag ar inget USA fan, men tyckte att overallen var sa mysig. Tur bara att det inte stod New York 11, da skulle jag nog verkligen blivit stamplad terrorist :)
                         nanna et yoyo
Det ar mysigt att sitta hos storasyster.

Jag vet inte...

Vad det ar... men det verkar som att jag aldrig far tid att skriva pa min blogg. Det ar alltid nat. Inte sa att jag ar speciellt upptagen, men alltid nar jag satter mig for att skriva sa ar det nagot som hander. (Sitter och ammar just nu medans jag skriver :)
Igar sa glomde jag att satta pa bloja pa Naima, sa efter ett tag vaknar hon och hela sangen ar blot... inte sa roligt. Nu sover ju faktiskt hela familjen Kouloun Gustavsson i samma sang och igar var vi tvugna att dela ett tacke pa fyra pers. Jag tror nog att storsta delen av familjen sov bra, tre av fyra, den fjarde hade det trangt och kallt. Ja, jag ska inte klaga, jag trivs med att sova tillsammans allihopa, att vakna med en fot i ansiktet eller i magen, det ar ganska mysigt :) ialla fall nar det ar min lilla dotters. Jag har forsokt en massa "metoder" for att fa heene att sova men jag ar nog for svag och Naima for envis och nu sa ar det enklast nar jag ska amma att bebisen sover med oss.

Idag har vi varit med basta Alva pa sagostund pa biblioteket. Jag fick kanna hur det var att vara trebarnsmamma under nagra timmar, intressant och ganska kul (nar de inte brakade, tva bestamda damer). Naima busade sa mycket sa hon somnade efter middagen klockan 5. Skont, bara hon inte vaknar mitt i natten...

...blojbyte...

Babybjorn barsele!

Sitter och tittar pa annonser pa blocket och soker efter en schysst barsele som inte ar alltfor dyr. Det finns ju en hel del, men tankte att kanske nan darute som rakar lasa min blogg har nagon oanvand hemma? Vem vet, annars blir det blocket. Ska aven kolla tradera, men hor garna av er. Vi hade en som jag tyckte valdigt mycket om och anvande hela tiden, men den har blivit kvar i Paris.

Annars sa har dagen flytit pa lungt. Vi kakade bongryta igar, kanske inte en san bra ide for lilla killen, han har haft lite ont i magen. Vi har varit pa bibblan och lanat lite filmer till Naima (for "daligt vader dagar"), forsokte fa henne att lana nagra bocker men hon vill alltid ha samma bocker varje gang, trakigt... (Mamma Mu, Totte och Emma, suck... fast just nu ar det Pippi som galler, den ar lite lang att lasa sa da foredrar jag nastan Totte och Emma bockerna som ar valdigt korta. Lata mamma. Tyvarr ar det ju inte jag som bestammer :) Det ar ju bara jag som vill slippa att lasa samma sagor varje gang, men ar hon nojd sa kan jag ju liksom inte gora nagot.

Nu maste jag anda ta mig i kragen och kojsa, jag hor hur hela min familj ligger och snarkar i sovrummet och blir lite avundsjuk. Visst ar det markligt ibland hur man bara lever pa, dagarna gar och sa ibland vissa kvallar nar man lagger sig for att sova sa kommer hela ens liv igen, perioder och stunder och scener som spelas upp for en, for att sedan bara forsvinna. Forhoppningsvis. Jag har haft sa nu nagra kvallar, som att jag levde samma saker igen, saker som kanns sa langt borta fran mig nu, men pa nagot konstigt vis sa ar de alltid dar. Bade positivt och negativt. Fast for mig kanske det mest ar de negativa sakerna som kommer tillbaka. Ja, jag vet inte, det ar svart att forklara. Maste nog ta upp yogan igen for att rensa huvudet innan jag sover.

Salam (fred) med er alla

This is islam


kortis

Tankte skriva ett langt, roligt, supersmart och valdigt intressant inlagg :)... men det var tydligen en liten kille som inte ville det, ont i magen gissar jag. Tur for mig kanske ;) som saknar inspiration... och luktar valdigt mycket spya.

Bebisspyor

Vilket trevligt amne! Jag maste ju faktiskt saga att med Naima sa hade vi ganska tur och slapp en mass krak, jag tror hon kanske gjorde det tva ganger sammanlagt eller sa. Nu ar det andra bullar - jag ar inte sa valdigt kanslig av mig och bryr mig inte speciellt mycket om jag far en flack eller tva pa kladerna (kanske en revolt mot min mammas kanslighet mot flackar :) men nu kanner jag att jag kan bli lite less, faktiskt. Jag tror att jag har bytt troja fler ganger under de senaste veckorna an vad jag gjort tidigare i mitt liv. Denna lilla sota varelse som nu har kommit in i vara liv bara spyr och spyr, minst 5 ggr efter varje maltid. Ibland handlar det inte ens om att det ar flackar pa kladerna utan av att det ar obehagligt att ga omkring alldeles blot. Ja, det kanske bara ar jag som ar fascinerad av detta amne :) (blir man automatiskt trakig nar man far barn:) ? Men maste anda bara saga att det ar saa mycket karlek. Han har mest bara sovit hittills, men har nu borjat ha lite fler vakna stunder och det ar ju kul. Jag ser verkligen framemot att se mina barn vaxa och bli storre, inchallah.

Tidigare sa tipsade jag om en serie som gick pa Svt1 - Retreat, den raka vagen. Igar var det sista delen och jag tyckte verkligen att det var super att de visade den!  Det ger verkligen en annan syn pa islam an vad manniskor ar vana vid. Det var alltsa sex personer som akte ivag for att bo 30 dagar pa ett retreat och det hade en valdigt positiv inverkan pa de alla, det var till och med en brittisk tjej som konverterade till islam - Allahu Akbhar! Jag blev sa rord sa jag borjade grata, det var sa vackert. Jag tanker bara pa hur fantastiskt det var for mig att bli muslim och vilka kanslor jag hade infor det i borjan, lyckan och det var bara sa fint. Hon pratade om att det kandes for henne som att hon verkligen hade hittat hem och det ar precis sa jag kanner ocksa. For mig sa handlar inte islam om araber eller orientalism eller nagot annat, det har inget med manniskor att gora, utan bara en inre frid, som att pusselbitarna har fallit pa plats, du har hittat svaren pa fragorna som du haft, det handlar om det andliga och det inre. Ja, det ar underbart. Jag tror att det ska ga repris pa serien, maste kolla pa Svts hemsida - far ni chansen - titta pa den! Retreatet var sufistiskt (en inriktning av islam som ar valdigt spirituell) och manga kritiserar detta (aven i serien en serios ung muslimsk tjej som jag haller med om i mycket) men det jag tycker var bra i serien var att de visade hur viktigt det var med relationen med Gud. Sedan sa massar sufisterna valdigt mycket (de sjunger och upprepar Allahs namn om och om igen) och det gor vanligtvis inte "vanliga" muslimer i grupp. Ja nog om detta, det finns ju sa otroligt manga inriktningar inom islam ocksa som allt annat, vi ar ju alla olika individer, men man maste ju lara sig att respektera olikheterna.

Maste bara halsa ett stort tack till min underbara granne som snart ska flytta for alla klader och leksaker!!! Tack Anna! Det var sa mycket fint! (Alva glomde forresten sin fina silverring hos oss)

Idag blev det lasagne, det var lange sedan. Testade att gora en limepaj som jag trodde skulle vara supergod, men den smakade inte alls lime. Konstigt. Annars sa har vi varit pa Bvc, skottat annu mera sno, akt latsasskridskor, sett pa bollibompa, badat lillebror (han alskar det!) last Pippi och nu snarkar mina kara barn. Lyx. Nu ska jag ga och skolja av mig lite krak.

Fri tid - fritid

Hej alla glada. Nu har det gått några dagar utan att jag skrivit i bloggen och jag kan lätt få prestationsångest och känna att jag måste ha något vettigt att skriva när jag väl skriver. Vad det nu kan vara. Fast det betyder inte att jag skriver något vettigt just nu när jag väl tagit mig för att skriva. Ja, nog om detta.

På matfronten så händer det faktiskt inte mycket intressant i Gustavssons kök, tänkte att jag kunde skriva några intressanta recept eller så för att få något "kul" i bloggen men saknar all inspiration. Idag så åt vi pulversoppa - broccoli och blomkål. Det får duga.
Om det är någon som är intresserad av att veta som händer i mitt liv så kan jag ju säga att det inte är speciellt mycket. Jag är faktiskt förvånad att ett barn till plötsligt gör så mycket mer, även fast han mest bara sover. Allt tar så lång tid, kanske beror på att vi alltid får diskutera allt med Naima - snacka om trotsålder. Det är ett helt projekt att få på henne kläderna när vi ska ut, att sitta stilla och äta mat är det inget snack om och lyssna på mamma och pappa funkar inte. Tror att jag ska ta och ringa Nannyjouren. Fast så är hon ju ganska mysig ibland också och snäll och alldeles underbar. :) Vårt projekt för dagen igår var att handla vattenmålatfärger och det sysselsatte henne länge. Sedan ,som tur var, hade det snöat lite så vi äntligen fick skotta lite snö (vilken superbra present Frida!). Som man brukar säga - små barn små problem och stora barn stora problem.
Lilla bäbisen är alldeles varm och mysig och luktar såå gott. Är så otroligt tacksam över mina barn. Skulle man få en garanti att alla ens barn skulle vara så lugna och att förlossningen skulle vara samma så skulle jag lätt kunna skaffa minst tre till. Vi får väl se, inte än så länge i alla fall.

Annars om man tittar på omvärlden så tycker jag att det ska bli så spännande med presidentvalet i USA, jag kan inte säga att jag är speciellt insatt i vad de olika personerna står för rent politiskt men det är i alla fall kul med en mörkhyad och en kvinna som kandidater, inte bara vita medelålders rika gubbar!

Såg ett repotage på fransk tv om frankrikes mest lästa blogg - en kassörska (skriver man så?) som skrev om sitt liv, faktiskt väldigt intressant, och alla fördomar som människor hade om de som jobbade i butik.

Vad du inte vet om islam

Här finns en jätteintressant artikel om grunderna och saker som många kanske inte visste om islam. En annan intressant artikel på samma sida handlar om kvinnan i islam - värd att läsas!

Igår råkade jag ha på tv:n och till min stora förvåning så visade de ett bra program om just islam. Jag blev väldigt glatt överraskad, det var på Svt1 (eller om det var tvåan) och hette "Retreat - den raka vägen", en serie i tre delar om sex personer (både muslimer och ateister) som åker iväg till ett muslimskt retreat i Spanien. Jag tycker att det var jätteintressant och det ger verkligen en annan bild av islam motför vad man är van i media. Jag kan inte säga att jag håller med i allt som de gör men det  handlar om andligheten och människornas sökande efter något mer. Mycket intressant. På söndag går del 2 - titta på det!

RSS 2.0